Производителите на световно известното сирене Гауда твърдят, че неговата консумация представлява над 50 % от консумацията на всякакви други сирена в света. Дали това е точно така, няма как да знаем, но неговата популярност е безспорна.
Макар да е наложено, че сиренето Гауда, което местните наричат „хау-да“, носи името си от холандския едноименен град, защото там за първи път е било произведено, всъщност то се казва така, защото някога се търгувало само и единствено там. В случай че се озовете там, който се намира в регион Южна Холандия, то непременно се отбийте за „хау-да“ до местния пазар за сирена, един от малкото останали подобни в Холандия.
Сиренето Гауда спада към полутвърдите сирена, притежава гладка текстура и невероятно богат вкус. Традиционно се прави от пастьоризирано краве мляко, но може да бъде приготвено и от козе и овче мляко, които тепърва ще отлежават.
Специалистите разграничават 6 вида Гауда в зависимост от възрастта му, т.е. периода на отлежаване. Така например младата или новата е на възраст от 4 седмици, докато много отлежалото сирене е на над 12 месеца. Колкото по-зряло е сиренето, толкова по-твърдо и по-богато става на вкус.
След това кратко въведение идва ред да ви покажем и за какво можете да използвате сирене Гауда.
Чисто

Не си мислете, че ще ви караме да измивате сиренето, преди да го консумирате. Имаме предвид, че то има толкова уникален вкус, че можете да го консумирате и самостоятелно или пък като мезе към чаша качествено вино.
В Италия например си има израз за подобни покани или срещи които въпреки че се наричат “formaggio e vino” всъщност подтикват към удоволствието от невероятната комбинация между чаша вино в ръка в компанията на качествено сирене. Към по-узрялата пасват чудесно вина като Ризлинг, Пино Гри, Шираз, Зинфандел, Мерло и др.,
На филийка
Направете си тост със сирене Гауда, като за предпочитане е да използвате по-младо сирене поради неговия мек вкус и гладка текстура. Към него пасват чудесно не само пресни зеленчуци, но и плодове и плодови сладка. Прекрасен тост се получава ако просто намажете препечена филийка с масло, поставите върху нея тънък резен и добавите няколко капки сладко от боровинки. Ще си оближете пръстите!
Парти хапки с гауда
Ако организирате парти, то непременно включете в менюто си и нанизани на клечки за зъби кубчета сирене, придружени с маслинки, черни домати или пък грозде.
За салати
Зелените салати, в които сте добавили и настъргано или нарязано на кубчета сирене са истинска класика!
Паста с Гауда

Независимо какъв вида паста ще приготвяте, дали ще са спагети, лазаня или обикновени макарони, то не забравяйте, че Гаудата ще ги направи още по-вкусни и апетитни.
Всякакви запеканки
Можете да запечете във фурна картофи, моркови, тиквички, броколи или пък карфиол, но със сигурност ястието ви ще бъде превъзходно ако отгоре го поръсите с настъргано сирене.
В заключение ще добавим, че според актуално изследване на Американската национална библиотека на медицинските институти, сиренето Гауда съдържа в себе си и витамин К2, който е един от най-неознатите и същевременно най-полезни за човешкото здраве витамини.
В допълнение към този факт - то е богато и на белтъчини и здравословни мастни киселини и спокойно може да бъде причислено към групата на супер храните.
Вижте още за необичайната трицветна Гауда.
Коментари