Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»В какви ястия да използваме Гауда

В какви ястия да използваме Гауда

Пица с гауда
Снимка: Katerina Holmes / pexels.com

Производителите на световно известното сирене Гауда твърдят, че неговата консумация представлява над 50 % от консумацията на всякакви други сирена в света. Дали това е точно така, няма как да знаем, но неговата популярност е безспорна.

Макар да е наложено, че сиренето Гауда, което местните наричат „хау-да“, носи името си от холандския едноименен град, защото там за първи път е било произведено, всъщност то се казва така, защото някога се търгувало само и единствено там. В случай че се озовете там, който се намира в регион Южна Холандия, то непременно се отбийте за „хау-да“ до местния пазар за сирена, един от малкото останали подобни в Холандия.

Сиренето Гауда спада към полутвърдите сирена, притежава гладка текстура и невероятно богат вкус. Традиционно се прави от пастьоризирано краве мляко, но може да бъде приготвено и от козе и овче мляко, които тепърва ще отлежават.

Специалистите разграничават 6 вида Гауда в зависимост от възрастта му, т.е. периода на отлежаване. Така например младата или новата е на възраст от 4 седмици, докато много отлежалото сирене е на над 12 месеца. Колкото по-зряло е сиренето, толкова по-твърдо и по-богато става на вкус.

След това кратко въведение идва ред да ви покажем и за какво можете да използвате сирене Гауда.

Чисто

Гауда
Снимка: NastyaSensei / pexels.com

Не си мислете, че ще ви караме да измивате сиренето, преди да го консумирате. Имаме предвид, че то има толкова уникален вкус, че можете да го консумирате и самостоятелно или пък като мезе към чаша качествено вино.

В Италия например си има израз за подобни покани или срещи които въпреки че се наричат “formaggio e vino” всъщност подтикват към удоволствието от невероятната комбинация между чаша вино в ръка в компанията на качествено сирене. Към по-узрялата пасват чудесно вина като Ризлинг, Пино Гри, Шираз, Зинфандел, Мерло и др.,

На филийка

Направете си тост със сирене Гауда, като за предпочитане е да използвате по-младо сирене поради неговия мек вкус и гладка текстура. Към него пасват чудесно не само пресни зеленчуци, но и плодове и плодови сладка. Прекрасен тост се получава ако просто намажете препечена филийка с масло, поставите върху нея тънък резен и добавите няколко капки сладко от боровинки. Ще си оближете пръстите!

Парти хапки с гауда

Ако организирате парти, то непременно включете в менюто си и нанизани на клечки за зъби кубчета сирене, придружени с маслинки, черни домати или пък грозде.

За салати

Зелените салати, в които сте добавили и настъргано или нарязано на кубчета сирене са истинска класика!

Паста с Гауда

Паста със сирене гауда
Снимка: Cree Payton/ pexels.com

Независимо какъв вида паста ще приготвяте, дали ще са спагети, лазаня или обикновени макарони, то не забравяйте, че Гаудата ще ги направи още по-вкусни и апетитни.

Всякакви запеканки

Можете да запечете във фурна картофи, моркови, тиквички, броколи или пък карфиол, но със сигурност ястието ви ще бъде превъзходно ако отгоре го поръсите с настъргано сирене.

В заключение ще добавим, че според актуално изследване на Американската национална библиотека на медицинските институти, сиренето Гауда съдържа в себе си и витамин К2, който е един от най-неознатите и същевременно най-полезни за човешкото здраве витамини.

В допълнение към този факт - то е богато и на белтъчини и здравословни мастни киселини и спокойно може да бъде причислено към групата на супер храните.

Вижте още за необичайната трицветна Гауда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest