Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да използваме пшеничен грис в основните ястия

Как да използваме пшеничен грис в основните ястия

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как да използваме пшеничен грис в основните ястия

Познати ли са ви кулинарни рецепти, в които е включен грис? Навярно подминавате този интересен продукт, защото не сте сигурни как точно да го вложите в своите творения в кухнята.

Грисът е груба пшенична смес, получена при смилането на твърда пшеница и представлява златисто-светли гранулирани частици, по-големи от частиците на брашното.

Обикновено се използва за приготвяне на паста, кускус, каши, тестени изделия и сладкиши с грис, но можете да използвате грис, дори ако не правите толкова сложни неща в кухнята.

Всъщност грисът е основна храна и е добре да е включен като продукт в килера на всеки, който готви у дома.

Трябва също да знаете, че грисът е съставка с високо съдържание на глутен и протеин. Не го бъркайте с полента /каша от варено във вода царевично брашно/, защото те са различни на вкус (а и полентата е без глутен)! Вероятно ще намерите грис в кварталния си магазин за хранителни стоки, точно до универсалното брашно.

Как да използвате грис?

Как да използваме пшеничен грис в основните ястия

Грисът е основна храна в Нигерия. Сваряват го във вода, след което го ядат със супи или яхнии. Освен това кускусът, направен от грис, е често срещана храна в други части на Африка, както и в останалия свят. В европейските страни грисът се използва и за сладки пудинги.

Тази съставка се използва най-често в Италия, но можете да използвате грис, дори ако не планирате да оформяте домашни ньоки или други тестени изделия. Можете да го опитате в кремове с грис, пудинги, кифлички и дори торти с грис. Грисът се съчетава добре с масло, мляко, яйца, а понякога и с пармезан.

Пудинг от грис

Пудингът от грис е пудинг тип каша. Задушете грис в мляко или смес от мляко и вода. Също така добавете захар. Когато е готов, изсипете пудинга в малки купички. Можете да го ядете топъл или студен. Пудингът често се сервира с какао на прах, канела, стафиди, плодове, конфитюр, сироп или настърган шоколад отгоре.

Пудингът от грис също може да се пече, а не да се вари, и ще се получи консистенция, подобна на оризов пудинг. Ако трябва да приготвите много бърза закуска или десерт, тогава пудингът от грис е интелигентен и вкусен вариант!

При приготвянето на хляб се твърди, че от малка част от твърд грис, добавена към обичайната смес от брашно, се получава вкусна коричка. Когато правите тесто за пица, опитайте да комбинирате грис и универсално брашно (всяко съотношение ще стане, но можете да опитате съотношение 2:1, не е твърде много).

Грисът ще придаде на тестото допълнителна хрупкавост и ще предотврати залепване. По същия начин можете да използвате грис теста за тарт или киш.

Как да използваме пшеничен грис в основните ястия

Като алтернатива на царевичното брашно грисът може да се използва за набрашняване на повърхността за печене, за да се предотврати залепването.

Можете да го използвате за сгъстяване на супи, яхнии и сосове.

Брашното от грис може да гранясва, ако се съхранява на открито. За най-добри резултати го съхранявайте в хладилник, когато не го използвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен