Алергиите са болестите на модерното време. Те се развиват по различни причини, а много алергени се намират в храните. В същото време много здравословни хранителни продукти се препоръчват за туширане на симптомите от алергии и те се наричат хипоалергенни храни.
Хипоалергенна е тази храна, която подобрява храносмилането и елиминира вещества, които предизвикват алергични реакции. Има храни, които по принцип са ниско алергенни и такива, които са високо алергенни.
Когато се избират продуктите за съставяне на менюто, трябва да се има предвид, че яйцата, хайверът, рибата, оранжевите и червени зеленчуци, които влизат обикновено в основните ястия, са високо алергенни. Тези предварителни базови знания помагат при изготвяне на менюто с хипоалергенни ястия. Захарните изделия, млечните продукти също спадат към алергените.
Подходящи продукти при изготвяне на меню са хипоалергенни храни са крехко свинско, пилешко и телешко месо, бъбреци и черен дроб. Хипоалергенни продукти са също грисът, ечемикът, оризът и овесената каша.
От зеленчуците, които са съставка към повечето основни ястия, могат да се консумират зеле, ряпа, краставица, тиква, тиквичка, спанак. От подправките към хипоалергенните спадат магданоз, копър, зелена салата. Киселото мляко и сиренето също са възможност за включване в диетата.
Трябва да се знае и това, че хипоалергичните храни като система на хранене не се препоръчват постоянно, особено ако не са взети всички мерки за набавяне на организма на нужните му витамини, минерали и други хранителни вещества.
Освен това протеиновите храни е необходимо във всяко ястие да се комбинират със зеленчуци, тъй като под влияние на фибрите алергенър не може да премине в кръвния поток. Разнообразната и пълноценна храна при хипоалергенното хранене е задължителна, за да се извлекат всички ползи от неспецифичната диета.
Като подходящи основни блюда могат да се посочат морковената супа, корен от магданоз, броколи и зелен фасул, задушените кюфтета със зеленчуци, овесената каша, ориз с крехко пилешко месо или зеленчуци. Изключват се ярко оцветени храни при деца с алергия към храни.
Прясното говеждо месо замества заешкото в рецептите за основни ястия. Това са общи насоки, защото всички рецепти са строго индивидуални и зависят от резултата от диагностиката.
Кожен тест за алергия към определена храна се прави като се постави малко парче от нея на кожата на гърба или предмишницата. Зачервяване или подуване
на кожата е показно за алергия към този хранителен продукт и той се изключва.
Вижте повече и за:
Коментари