Хипоалергенната диета е ефективно намаляване на алергичното натоварване на тялото. Най-просто казано, тялото „отхвърля“ определени вещества, които се намират в храната, лекарствата, животинските косми, дори праха, който се натрупва у дома.
Същността му се състои в пълното изключване на силно алергенните продукти. Диетата се подбира индивидуално, тъй като причините за заболяването са много разнообразни. Почти всяка хипоалергенна диета включва намаляване на количеството сол. За ден с тази диета можете да консумирате не повече от 7 g.
Първо, трябва да се изключат всички продукти, които по своята същност са силни алергени, а след това погледнете на какво реагира детето и какво не от обикновените продукти. Ограничете се, опитайте да започнете с каша с елда, варено телешко. Супата с месо готвите само във вода. Хипоалергенното хранене изключва цитруси, млечни продукти, ярки плодове.
При хипоалергенна диета не са разрешени следните съставки: яйца, алкохол, пилешко месо, краве мляко, риба, ракообразни, цитрусови плодове, ягоди, ягоди, ананаси, нар, кафе, ядки, мед, гъби, горчица, домати, целина, пшеница, ръж.
Яйцата са най-коварни, защото са част от много ястия. Те се добавят при производството на хлебни изделия, макаронени изделия и при готвене.
Част от диетата обаче задължително трябва да се състои от животински продукти.
Хипоалергенната диета трябва да бъде разработена от лекар, като комбинира хранителни препоръки с правилното лечение на алергии. В противен случай съществуват рискове да има дефицит на достатъчно полезни хранителни вещества от храната, която ядете.
След хранене трябва да наблюдавате реакцията на организма. Ако всичко върви добре, продължете да добавяте все повече и повече нови съставки.
Бързи питки от елда
брашно от елда - 100 г
сол- 1/4 ч. л.
вода - 8 с. л.
сусамовото масло - 2-3 с. л.
Смесете брашно от елда със солта и вода. Оставете за 10 минути. Намажете с олио и загрейте тиган с дебело дъно, добавете сусамовото масло. Замесете отново тестото и сложете 2-3 с.л. тесто за горещ тиган и оформете овална питка. Пържете до златисто-кафяво от едната страна, след това обърнете и изпържете от другата страна.
Салата с моркови и ябълки
Моркови 150 г
ябълки - 100 г
слънчогледово олио - 1 с.л.
захар - на вкус
сол - малко
Настържете морковите на ситно ренде, настържете ябълки на едро ренде, добавете масло и захар. Разбъркайте.
Коментари