Диета при панкреатит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Диета при панкреатит

Панкреатитът е заболяване, което се лекува трудно и в същото време създава много проблеми на болния. Това е възпаление на панкреаса. Леките форми на болестта трудно се откриват, а тежките дори са опасни за живота на човек. Според лекарите това е болестта на нашето време, защото живеем под непрекъснат стрес и натоварване.

Болните от панкреатит се нуждаят от диета, която обаче се определя от типа на заболяването.

При остър хроничен панкреатит храната, която се приема са течни, полутечни и пасирани ястия. Тя съдържа малко въглехидрати и повече белтъчини. Сведете до минимум мазнините, грубата целулоза, холестерина и етеричните масла. Успоредно с диетата се приемат много витамини.

Диета при панкреатит

Примерна диета при силно изострен хроничен панкреатит:

За закуска – чай, овесена каша, парче сварено месо.

Направете и втора закуска, която включва белтъчен омлет, приготвен на пара. В никакъв случай не консумирайте пържени храни. Направете си запарка от шипки.

Обядът може да включва вегетарианска супа само със зеленчуци, варени картофи, пържола на пара.

За следобедна закуска си направете слаб чай и малко обезмаслена извара.

Вечерята включва сварена риба с пюре от моркови и чай. Пред лягане изпийте един айран.

Диета при панкреатит

Разрешени храни:

Пшеничен хляб, който е леко подсушен или е от предишния ден, пасирани вегетариански супи, варено телешко, говеждо или заешко месо.

Варена риба, която обаче не е тлъста. Белтъчни омлети, мляко, варени и запечени, а след това пасирани зеленчуци. Пийте слаб чай от лимон, леко подсладен и шипкова запарка.

От мазнините са разрешени ограничени количества растително масло и рафинирани растителни мазнини.

Болните трябва да избягват следните храни:

Пресен и ръжен хляб, печени продукти приготвени с мая, многолистни теста.

Всички тлъсти меса, гъска, патица, пушени колбаси.

Супи, приготвени на основата на силни месни, рибни и зеленчукови бульони.

Консервирани продукти, тлъсти и осолени риби, черен дроб и хайвер. Твърдо сварени или пържени яйца.

Зеленчуци като патладжани, ряпа, бяло зеле, гъби, сладки чушки, чесън, спанак, лапад. Плодове, които са сурови и непасирани, ягоди, малини, къпини. Грозде, фурми и смокини.

Сладкарски продукти, шоколад, доматени сокове и всички пикантни подправки. Газирани напитки, кафе и какао.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest