Сигурно вече сте чували, че алергиите са бичът на нашето съвремие. Поради лошото качество на храните, които консумираме, мръсният въздух, който приемат белите ни дробове, и поради ред други причини, днес има истински бум на алергии сред децата - не само дихателни, но и хранителни.
Алергията всъщност е реакция на имунната ни система, която се проявява защото защитните клетки на човешкия организъм идентифицират по неправилен начин веществата, които попадат в храносмилателната ни система като опасни, и напълно логично - започват да се борят срещу тях.
Всеки човек може да има хранителна алергия само към един продукт или към няколко, както и алергията му да се „отключи“ ненадейно. Най-често хранителните алергии се проявяват след консумацията на яйца, млечни продукти, соя, риба и морски деликатеси, храни със съдържание на глутен, както и ядки. Но има и някои продукти, които на пръв поглед изглеждат напълно безопасни като целината, синапа и лупината например, които също могат да предизвикат алергична реакция.
Когато вече сте наясно, че детето ви има непоносимост към даден хранителен продукт, то трябва по-сериозно да се замислите за ежедневното му меню. За най-малките е препоръчително да наблегнете на кашите, но само на онези, които могат да се нарекат хипоалергенни. Ще ви нахвърляме няколко идеи, а вие развихрете въображението си.
Най-полезните хипоалергенни каши
Каши от грис
Това е особено лесна за приготвяне каша, но е важно да я приготвяте с безглутеново мляко. Сложете млякото да заври, добавете гриса и бъркайте непрекъснато до сгъстяването на кашата. По желание можете да добавите и щипка кафява захар към грис кашата.
Каша от елда
Хубавото на кашата от елда е, че можете да приготвите от предходната вечер, като я залеете с вряла вода ( лед като сте я почистили и измили) и я покриете с кърпа. До сутринта тя ще е достатъчно набъбнала и можете да добавите към нея и безглутеново мляко.
Каша от тиква
Тиквата спада към първите храни, които се включват в детското меню. Достатъчно е само да я обелите, да я нарежете на парчета и да я сложите да се вари. Когато е готова, я отцедете и я пасирайте. Ако ви се струва прекалено рядка като консистенция или пък искате да е по-хранителна, можете да добавите начупен сухар от безглутеново брашно, докато е още гореща кашата от тиква, и след като омекне, тогава да я пасирате.
Каша от тиквички с картофи
Тиквичките и картофите са зеленчуци, към които малките не проявяват алергии. Обелете тиквичките и ги изчистете от семето, ако то е едро. Нарежете ги на кубчета и ги сложете заедно с обелени и нарязани на кубчета картофи да се сварят. Когато са готови, отцедете сместа и я намачкайте или пасирайте. Подходяща към тази каша с картофи, както и безвредна за децата, е копър и/или магданоз.
Месна каша от заешко или пуешко
Ако детето ви вече е започнало да консумира месни продукти, то тогава заложете на заешкото или пуешкото, защото те не са тлъсти меса. Сварете ги във вода и добавете морков, лук и картоф, може и грах. Когато всичко е готово, отцедете по-голяма част от бульона и пасирайте. Можете да добавите и ситно нарязан магданоз към края на готвенето, но не и целина. Както казахме, тя също предизвиква алергии.
Вижте още кои са хипоалергенните супи и правилата на хипоалергенното хранене.
Коментари