Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хипоалергенни каши

Хипоалергенни каши

Хипоалергенни каши

Сигурно вече сте чували, че алергиите са бичът на нашето съвремие. Поради лошото качество на храните, които консумираме, мръсният въздух, който приемат белите ни дробове, и поради ред други причини, днес има истински бум на алергии сред децата - не само дихателни, но и хранителни.

Алергията всъщност е реакция на имунната ни система, която се проявява защото защитните клетки на човешкия организъм идентифицират по неправилен начин веществата, които попадат в храносмилателната ни система като опасни, и напълно логично - започват да се борят срещу тях.

Всеки човек може да има хранителна алергия само към един продукт или към няколко, както и алергията му да се „отключи“ ненадейно. Най-често хранителните алергии се проявяват след консумацията на яйца, млечни продукти, соя, риба и морски деликатеси, храни със съдържание на глутен, както и ядки. Но има и някои продукти, които на пръв поглед изглеждат напълно безопасни като целината, синапа и лупината например, които също могат да предизвикат алергична реакция.

Когато вече сте наясно, че детето ви има непоносимост към даден хранителен продукт, то трябва по-сериозно да се замислите за ежедневното му меню. За най-малките е препоръчително да наблегнете на кашите, но само на онези, които могат да се нарекат хипоалергенни. Ще ви нахвърляме няколко идеи, а вие развихрете въображението си.

Най-полезните хипоалергенни каши

Каши от грис

Хипоалергенни каши

Това е особено лесна за приготвяне каша, но е важно да я приготвяте с безглутеново мляко. Сложете млякото да заври, добавете гриса и бъркайте непрекъснато до сгъстяването на кашата. По желание можете да добавите и щипка кафява захар към грис кашата.

Каша от елда

Хубавото на кашата от елда е, че можете да приготвите от предходната вечер, като я залеете с вряла вода ( лед като сте я почистили и измили) и я покриете с кърпа. До сутринта тя ще е достатъчно набъбнала и можете да добавите към нея и безглутеново мляко.

Каша от тиква

Хипоалергенни каши

Тиквата спада към първите храни, които се включват в детското меню. Достатъчно е само да я обелите, да я нарежете на парчета и да я сложите да се вари. Когато е готова, я отцедете и я пасирайте. Ако ви се струва прекалено рядка като консистенция или пък искате да е по-хранителна, можете да добавите начупен сухар от безглутеново брашно, докато е още гореща кашата от тиква, и след като омекне, тогава да я пасирате.

Каша от тиквички с картофи

Тиквичките и картофите са зеленчуци, към които малките не проявяват алергии. Обелете тиквичките и ги изчистете от семето, ако то е едро. Нарежете ги на кубчета и ги сложете заедно с обелени и нарязани на кубчета картофи да се сварят. Когато са готови, отцедете сместа и я намачкайте или пасирайте. Подходяща към тази каша с картофи, както и безвредна за децата, е копър и/или магданоз.

Месна каша от заешко или пуешко

Хипоалергенни каши с месо

Ако детето ви вече е започнало да консумира месни продукти, то тогава заложете на заешкото или пуешкото, защото те не са тлъсти меса. Сварете ги във вода и добавете морков, лук и картоф, може и грах. Когато всичко е готово, отцедете по-голяма част от бульона и пасирайте. Можете да добавите и ситно нарязан магданоз към края на готвенето, но не и целина. Както казахме, тя също предизвиква алергии.

Вижте още кои са хипоалергенните супи и правилата на хипоалергенното хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest