Ако говорим за млечна кухня, трябва да се научим как да си приготвяме и млечни каши, които са особено необходими и полезни за малките деца, а и за по-възрастните хора. Освен това повечето млечни каши се препоръчват и при пациенти, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, стомаха, бъбреците, черния дроб и др.
Следващите рецепти за млечни каши са предназначени именно за тази група хора, като се има предвид, че ако страдате от диабет, те трябва да се приготвят без захар и да се използва изкуствен подсладител.
Млечна каша от грис
Необходими продукти: 30 г грис, 220 мл мляко, 15 г захар, 10 г масло, 200 мл вода, 1 прахче ванилия или щипка канела
Начин на приготвяне: Водата се кипва и към нея постепенно при непрекъснато разбъркване се добавя грисът. Отделно млякото се кипва, в него се разтварят маслото, захарта и ванилията и тази млечна смес се налива към гриса и водата. Всичко се разбърква добре. По желание може да се поръси с канела.
Млечно-оризова каша
Необходими продукти: 25 г ориз, 100 мл мляко, 5 г масло, 15 г захар
Начин на приготвяне: Измитият и почистен ориз се залива с вода и се сварява за около 10 мин. Млякото се кипва и към него се добавя и оризът, след което котлонът се намалява и при непрекъснато разбъркване се добавят захарта и маслото. По желание може да бъде добавена и ванилия.
Детска маслено-брашнена каша
Необходими продукти: 10 г брашно, 10 г масло, 8 г захар, 100 мл мляко
Начин на приготвяне: Брашното се запържва леко с маслото и към тях се добавят около 1 л вода и прясното мляко, като непрекъснато се разбърква. Вари се, докато кашата се сгъсти, след което се подслажда. По желание може да се добави и щипка канела.
Млечно-оризова каша с кашкавал и домати
Необходими продукти: 20 г ориз, 100 мл мляко, 15 г захар, 5 г масло, 50 г кашкавал, 3 с.л. доматен сос
Начин на приготвяне: Приготвя се като млечно-оризовата каша, но накрая се добавя доматеният сос и настърганият кашкавал. Ако не разполагате с кашкавал, можете да използвате и натрошено сирене или извара.
Коментари