Млякото и млечните продукти са полезни за хора от всички възрасти, но все пак, ако страдате от някакво заболяване, е добре да внимавате с тях или да се научите по какъв начин да ги консумирате. Такъв е и случаят при хората, страдащи от диабет, които трябва да наблягат на консумацията на изварата и на по-ниско калоричните млечни продукти.
Ето какви млечни вкусотии можете да се научите да приготвяте, ако страдате от диабет и се налага да консумирате диабетични млечни ястия:
Диабетични бисквити
Необходими продукти: 75 г извара, 50 г овесени трици, 100 г смлени бадемови ядки, 2 яйца, 20 г масло, изкуствен подсладител по избор
Начин на приготвяне: Към разбитите жълтъци се прибавят последователно триците, ядките, изварата, изкуственият подсладител (ако е необходимо, той се разтваря в малко вода) и белтъците. Всичко се разбърква и от тази смес се прави тесто, което се слага в пош и от него се шприцоват малки кръгчета върху хартия за печене. Бисквитите за диабетици се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.
Диабетичен крем
Необходими продукти: 500 мл нискомаслено прясно мляко, 4 белтъка, изкуствен подсладител
Начин на приготвяне: Към разбитите на сняг белтъци се добавя малко вода. Млякото се слага да заври и в него се разтваря подсладителят. Белтъците също се разбиват на сняг, охладилото се мляко се изсипва внимателно към тях, а накрая се добавят и жълтъците. Така полученият крем за диабетици се разбърква леко и се пече на водна баня, докато се сгъсти.
Диабетични тиганици с извара
Необходими продукти: 330 г извара, 50 г масло, 2 яйца, изкуствен подсладител
Начин на приготвяне: Разбитите яйца се смесват с размачканата извара и изкуственият подсладител. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. С по-голяма супена лъжица се сипва от приготвеното течно тесто в нагорещено олио и се пържат мекици, които се слагат върху кухненска хартия, за да може да се отцеди мазнината. Тиганиците могат да бъдат сервирани заедно с нискомаслен млечен крем.
За приготвянето на гореизброените рецепти можете да използвате какъвто желаете изкуствен подсладител, но не и захар.
Коментари