Към диетични хранения е полезно да се правят редовно и дни на разтоварване. По правило дните на разтоварване се изграждат от един вид продукти, натоварването върху храносмилателната система намалява, а отделянето на шлаки от тялото се увеличава.
За жените след 40-те години един или два растително разтоварващи дни в седмицата са полезни, особено през лятото. През зимата, в периода на значително намаляване на температурата на въздуха, тялото се нуждае от повече енергия за терморегулационни процеси. Затова се нуждае от по-калорични храни с необходимата наличност от месо и мазнини.
През лятото имате възможност да изчистите тялото си и да се отървете от излишните килограми. Напомняме ви, че е по-добре да ядете поне половината зеленчуци в сурова форма.
За дните на разтоварване се използват зеленчуци и плодове, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или без, ориз или други зърнени култури и месни продукти.
През лятото се препоръчва използването на пресни зеленчуци и плодове, а през пролетта и зимата зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти.
Общата методика за провеждане на растителни (зеленчукови) разтоварващи дни е средната:
Пресни зеленчуци и плодове 1.2 -1.5 г, разделени на 4-5 порции от 200-250 г. Ако е възможно, зеленчуците трябва да са сурови, под формата на салати с малка добавка на растително масло и без сол.
През деня се пие по 1.5 -2 литра течност минерална вода (без газирана), вода или билков чай.
Можете да направите ябълков разтоварващ ден, затова по-добре е да изпечете ябълките във фурната. Така във тях количеството органични киселини, стимулиращо апетита, ще намалее.
Коментари