Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Видове млечни продукти, без които нашенецът не може

Видове млечни продукти, без които нашенецът не може

Видове млечни продукти

Когато говорим за млечни продукти, трябва да се вземе предвид, че млякото не се числи към тях, тъй като те са негови производни. Ето някои от най-разпространените млечни продукти, без които нашенеца не може, и кратка информация за тях:

1. Сирене

Видове млечни продукти, без които нашенецът не може
Снимка: Албена Асенова

Малко са българските трапези, на които този млечен продукт да не присъства. Известно още от времето на Омир, сиренето е може би най-разпространеният млечен продукт в България. Приготвя се от различни видове млека, поради което има краве сирене, овче сирене, биволско сирене и др. Това дали сиренето ще е по-калорично или с по-ниска калорийна стойност, зависи от това от какво мляко е направено, но обикновено тя варира от 12 до 30 %, като най-общо казано - в 100 г сирене има около 20 г белтъчини и около 20 г мазнини.

2. Масло

Най-консумираното масло е кравето, като мазнината му може да бъде доста варираща. Преди десетилетия се е наблягало на по-калоричното масло, което е съдържало около 85 % мазнини, но с нарастващата тенденция, при която хората масово започват да са с наднормено тегло, не се набляга толкова на калоричността му. Въпреки това кравето масло е сред предпочитаните млечни продукти. То има високо съдържание на витамин А и със сигурност е за предпочитане пред маргарина.

3. Кашкавал

Кашкавалът е традиционен млечен продукт

Трудно ще си направите вкусен сандвич или някаква запеканка на фурна, ако не сложите отгоре и настърган кашкавал. Този млечен продукт има изключително ценно белтъчно съдържание и ограничение на неговата консумация се налага само при някои заболявания като язва, хроничен гастрит, болести на жлъчката, на черния дроб, на сърдечно-съдовата система и др.

4. Извара

Тя има доста по-мек вкус от сиренето, но е за предпочитане по време на спазване на диети.

Видове млечни продукти, без които нашенецът не може

5. Сметана

Този млечнокисел продукт е изключително вкусен и се използва при приготвянето на най-различни супи, предястия, основни ястия и десерти. Ако внимавате с килограмите обаче, винаги поглеждайте процента на мазнините на сметаната, която може доста да варира. Шоколадовата сметана например съдържа близо 630 калории и 58 % мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest