Често в магазините се предлагат за млечни продукти храни, със съмнително ниска цена. Какво е хранителното им съдържание и как да разпознаем палмата от млякото, ще се опитаме да ви посъветваме в по-долните редове.
Първо трябва да отбележим, че сиренето с растителни мазнини е с прекалено бял цвят, изглежда почти като тебешир. Самата му структура е много по-рехава от на истинското. Ако при оригиналното бяло саламурено сирене може да се отреже филия, с дебелина около 5 милиметра, която няма да се разпадне, когато се забоде с вилица, то при "палмовото" сирене това е невъзможно. Ако съдържа растителни мазнини, то се пука дори при по-силен допир с пръст.
Ръбовете на бучките истинско сирене обикновено са заоблени, докато при растителното са остри, твърдят запознати.
Палмовият кашкавал би могъл да се познае при допир. Той не е еластичен като оригиналния, а доста мек, защото процесът на зреене е съкратен. И цветът му е по-различен от бял до кремав, а на вкус леко нагарча. Истинският кашкавал е с характерния за храната жълт цвят, а при разрез е с плътна консистенция и твърд. Има вкус на мляко и не горчи.
Друг хитър начин да проверите състава на кашкавала си е като го разрежете с добре изстуден нож. Растителните мазнини ще полепнат по острието при ниска температура, а млечните - не. Причината е в не наситените мастни киселини в палмата, които при стайна температура са почти течни.
Разбира се, най-сигурният начин за доказване на растителни мазнини в млечните продукти е лабораторният, но едва ли някой би стигнал толкова далече в изследването си. Все пак, ако сред вас има ентусиасти, цената на една проба е около 200 лева и вероятността от грешка е минимална, тъй като проверките се провеждат под строг мониторинг.
Специалистите съветват да избягвате консумацията на млечни продукти с растителни мазнини, защото са вредни за здравето. При редовна употреба и достатъчно натрупване в организма ви, могат да доведат до сърдечни заболявания, рак и проблеми със стомашно-чревната система.
Коментари
При това положение остават старите методи- няма как в сирене от 4-5 /даже и от 7-8/ лева и кашкавал от 8-9 лева да има нещо истинско.Както и в кисело мляко от 40 ст. за кофичка. Някакво изключение може да е някоя малка мандра,която не е представена в големите вериги. Защото като производителя не е прекаран да си дава стоката с 40-50% намаление на търговеца и да плаща десетки безумни такси, то за 7-8 лв./кг наистина може да има стока със страхотно качество.