За подобряване на вкуса на храната и за подчертаване за вкусовите нюанси се приготвят различни видове млечни сосове, които са подходящи както за салати, така и за готвени ястия.
Един от видовете млечни сосове е много подходящ за допълване на вкуса на зеленчукови ястия и салати. Необходими са две чаени чаши прясно мляко, две супени лъжици брашно, две супени лъжици краве масло, сол на вкус.
Брашното се запържва до розово в маслото. Млякото се загрява, без да кипва. Брашното се размива в тигана с горещо мляко, което се добавя на малки порции. Всичко се разбърква много добре, за да не останат бучки. Вари се десет минути, соли се по вкус, могат да се добавят и други подправки.
Подходящ за салати, месни ястия и зеленчукови специалитети е сосът с кашкавал. Необходими са половин чаша от основния млечен сос – направен с брашно, мляко и масло. Освен това ще ви трябват, две супени лъжици месен бульон, една супена лъжица настърган кашкавал, една чаена лъжичка краве масло, сол и червен пипер.
В основния млечен сос се добавя топлия, но не горещ бульон и настърганият кашкавал. Всичко се разбърква добре, добавя се маслото, солта и червеният пипер.
За картофени ястия и специалитети със зеле] е подходящ млечен сос с яйца. Той се приготвя от една супена лъжица брашно, един жълтък, една супена лъжица масло, петдесет милилитра прясно мляко, бульон на око, в зависимост от това дали искате сосът да е гъст или рядък.
Брашното се запържва в маслото до порозовяване, разрежда се с бульон и се кипва около десет минути на бавен огън. Жълтъкът се разбива в млякото, добавя се на тънка струя към соса и се разбърква. Вместо жълтък в соса може да се добави настъргано твърдо сварено яйце.
Млечен сос, който се използва при поднасяне на пудинги, кремове и други видове десерти, се приготвя от две чаени чаши прясно мляко, една супена лъжица брашно, две супени лъжици захар, три жълтъка и една ванилия.
Брашното се разбива в малко студено мляко. Жълтъците се разбъркват със захарта, съединяват се с размитото брашно и в тях се влива постепенно половин чаша горещо мляко.
След това бавно се добавя и останалото прясно мляко – топло или горещо. Ароматизира се с ванилия и се вари до сгъстяване на слаб огън при непрекъснато разбъркване. След сваляне от котлона също се бърка няколко минути.
Коментари