Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за домашни млечни сосове

Идеи за домашни млечни сосове

Нина НордНина Норд
Джедай
825
млечен сос с яйца
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

За подобряване на вкуса на храната и за подчертаване за вкусовите нюанси се приготвят различни видове млечни сосове, които са подходящи както за салати, така и за готвени ястия.

Един от видовете млечни сосове е много подходящ за допълване на вкуса на зеленчукови ястия и салати. Необходими са две чаени чаши прясно мляко, две супени лъжици брашно, две супени лъжици краве масло, сол на вкус.

Брашното се запържва до розово в маслото. Млякото се загрява, без да кипва. Брашното се размива в тигана с горещо мляко, което се добавя на малки порции. Всичко се разбърква много добре, за да не останат бучки. Вари се десет минути, соли се по вкус, могат да се добавят и други подправки.

Подходящ за салати, месни ястия и зеленчукови специалитети е сосът с кашкавал. Необходими са половин чаша от основния млечен сос – направен с брашно, мляко и масло. Освен това ще ви трябват, две супени лъжици месен бульон, една супена лъжица настърган кашкавал, една чаена лъжичка краве масло, сол и червен пипер.

В основния млечен сос се добавя топлия, но не горещ бульон и настърганият кашкавал. Всичко се разбърква добре, добавя се маслото, солта и червеният пипер.

За картофени ястия и специалитети със зеле] е подходящ млечен сос с яйца. Той се приготвя от една супена лъжица брашно, един жълтък, една супена лъжица масло, петдесет милилитра прясно мляко, бульон на око, в зависимост от това дали искате сосът да е гъст или рядък.

млечен сос с Маскарпоне

Брашното се запържва в маслото до порозовяване, разрежда се с бульон и се кипва около десет минути на бавен огън. Жълтъкът се разбива в млякото, добавя се на тънка струя към соса и се разбърква. Вместо жълтък в соса може да се добави настъргано твърдо сварено яйце.

Млечен сос, който се използва при поднасяне на пудинги, кремове и други видове десерти, се приготвя от две чаени чаши прясно мляко, една супена лъжица брашно, две супени лъжици захар, три жълтъка и една ванилия.

Брашното се разбива в малко студено мляко. Жълтъците се разбъркват със захарта, съединяват се с размитото брашно и в тях се влива постепенно половин чаша горещо мляко.

След това бавно се добавя и останалото прясно мляко – топло или горещо. Ароматизира се с ванилия и се вари до сгъстяване на слаб огън при непрекъснато разбъркване. След сваляне от котлона също се бърка няколко минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен