Сосовете са незаменима необходимост за всяка кухня. Съставките на соса трябва да се подберат по такъв начин, че да се избягват остри и дразнещи стомаха продукти и подправки. Те трябва да се употребяват много внимателно, тъй като прекаляването води до променяне и влошаване на вкусовите качества на приготвеното блюдо.
Рибеният сос например изключва слагането на индийско орехче, защото подправката ще направи ястието горчиво. В този тип сосове трябва да сте много пестеливи със солта.
Задължително условие за топлите сосове е те да се поставят в предварително загрети сосиери и да се сервират непосредствено след приготвянето им.
Кулинарите са категорични, че никъде изкуството за готвене не изпъква толкова очевидно, колкото в приготвянето на сосовете. Прочутият английски готвач Соисие е казал, че сосът за готварското изкуство е това, което е граматиката за езика или гамата за музиката.
Със сигурност добрият сос може да възбуди апетита и да направи поднесените меса, риба и зеленчуци неустоими.
Предлагаме интересни рецепти за три топли соса:
Доматен сос
Необходими продукти: 150 гр. масло, 50 гр. брашно, ½ кг. доматен сок, 30 гр. захар, две дафинови листа, орехче, лук, морков, керевиз, бульон.
Приготвяне: В нагрятото масло се поставя ситно нарязаните лук и моркови и настърганият керевиз. След кратко запържване се добавя доматеният сок. Всичко това се залива с предварително приготвен бульон. След като сместа хубаво уври, сосът се прецежда. След което отново се поставя на тих огън да се посгъсти. Този сос е изключително подходящ за език.
Сос Пикант
Необходими продукти: 200 г масло, 50 г брашно, 50 мл оцет, 50 г доматен сок, 200 грама кисели краставички, сол, лют червен пипер и бульон.
Приготвяне: След като разтопите маслото добавете брашното и пържете до зачервяване. Прибавете доматеният сок, оцет, солта и пипера, след което залейте с бульона. След като сосът поври известно време, малко преди махане от котлона се добавят ситно нарязани кисели краставички.
Сос Велуте
Този сос много прилича на сос Бешамел. И докато сосът Бешамел се прави с брашно, масло, прясно мляко и индийско орехче, то сосът Велуте се п риготвя като се запържват брашното и маслото, докато се получи златист цвят. След което вместо с мляко се залива с бульон и се разбива с тел.
Коментари