Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за топли сосове

Идеи за топли сосове

AdminAdmin
Администратор
9484
Идеи за топли сосове

Сосовете са незаменима необходимост за всяка кухня. Съставките на соса трябва да се подберат по такъв начин, че да се избягват остри и дразнещи стомаха продукти и подправки. Те трябва да се употребяват много внимателно, тъй като прекаляването води до променяне и влошаване на вкусовите качества на приготвеното блюдо.

Рибеният сос например изключва слагането на индийско орехче, защото подправката ще направи ястието горчиво. В този тип сосове трябва да сте много пестеливи със солта.

Задължително условие за топлите сосове е те да се поставят в предварително загрети сосиери и да се сервират непосредствено след приготвянето им.

Кулинарите са категорични, че никъде изкуството за готвене не изпъква толкова очевидно, колкото в приготвянето на сосовете. Прочутият английски готвач Соисие е казал, че сосът за готварското изкуство е това, което е граматиката за езика или гамата за музиката.

Със сигурност добрият сос може да възбуди апетита и да направи поднесените меса, риба и зеленчуци неустоими.

Предлагаме интересни рецепти за три топли соса:

Доматен сос

Необходими продукти: 150 гр. масло, 50 гр. брашно, ½ кг. доматен сок, 30 гр. захар, две дафинови листа, орехче, лук, морков, керевиз, бульон.

Идеи за топли сосове

Приготвяне: В нагрятото масло се поставя ситно нарязаните лук и моркови и настърганият керевиз. След кратко запържване се добавя доматеният сок. Всичко това се залива с предварително приготвен бульон. След като сместа хубаво уври, сосът се прецежда. След което отново се поставя на тих огън да се посгъсти. Този сос е изключително подходящ за език.

Сос Пикант

Необходими продукти: 200 г масло, 50 г брашно, 50 мл оцет, 50 г доматен сок, 200 грама кисели краставички, сол, лют червен пипер и бульон.

Приготвяне: След като разтопите маслото добавете брашното и пържете до зачервяване. Прибавете доматеният сок, оцет, солта и пипера, след което залейте с бульона. След като сосът поври известно време, малко преди махане от котлона се добавят ситно нарязани кисели краставички.

Сос Велуте

Този сос много прилича на сос Бешамел. И докато сосът Бешамел се прави с брашно, масло, прясно мляко и индийско орехче, то сосът Велуте се п риготвя като се запържват брашното и маслото, докато се получи златист цвят. След което вместо с мляко се залива с бульон и се разбива с тел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
52
41
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен