Сосът Чили е популярен в цял свят. Той се съчетава чудесно с всякакви макаронени изделия, ориз, картофи и с всички видове месо и риби.
За приготвянето му са необходими 2 домата, 2 червени чушки, 2 скилидки чесън, 4 люти чушки от различни сортове, 2 с.л доматено пюре, 300 мл месен бульон, 1 ч.л кафява захар, риган.
В тавичка се слагат нарязаните домати, целите чушки и необеленият чесън. Слагат се в загрята на 200 градуса фурна и се пече един час.
Чушките се изваждат и се слагат в найлонов плик да се задушат, след което се обелват и се пасират. Доматите се почистват от люспите и също се пасират.
Лютите чушки трябва да престоят 20 минути във вода, след това се почистват от семките и се нарязват. Смесват се с пасираните домати и чушки, доматеното пюре, захарта, бульона и ригана и всичко се пасира.
Слага се на котлона да заври и след това се оставя на бавен огън да се задуши за около 15 минути, докато не намали обема си наполовина.
Мексиканският сос Табаско също е класика сред лютите сосове.
Необходими продукти: 400 г домати, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 6 сухи люти чушки, 1 с.л винен оцет, магданоз, захар, сол, черен пипер.
Чушките се нарязват и се заливат чаша гореща вода. Оставят се половин час да престоят. След това от течността се запазват 3 с.л, а останалото се излива.
Доматите се обелват, нарязват се заедно с лука и чесъна и всичко, заедно с лютите чушки, се пасира. Сипва се в тенджера и се вари 5 минути на слаб огън.
Добавят се солта, захарта, черният пипер и оцетът. Разбърква се и се сваля от котлона. Поръсва се със ситно нарязания магданоз и се разбърква. Щом изстине, сосът е готов за поднасяне.
Италианският лют сос също е много интересен за любителите на пикантното.
Необходими продукти: 1 чаша червено вино, 4 големи домата, 2 глави лук, 4 люти чушлета, 1 чаена лъжичка лют червен пипер, 1 чаена лъжичка сладък червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва до прозрачно. Добавят се настърганите или нарязани на много ситно домати и се задушават на бавен огън, докато течността се изпари почти наполовина.
Добавят се нарязаните на много ситни парченца люти чушки без семките и дръжките, добавя се лютият и сладкият червен пипер, солта и черният пипер. Всичко къкри още петнадесетина минути на бавен огън.
Коментари