Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за сосове за пържоли

Идеи за сосове за пържоли

Пържола със сос

Пържолите са достатъчно вкусни и без каквито и да било гарнитури, но сосът, особено ако месото е по-сухо, винаги е добра идея. Можете да си направите сос с гъби, с домати, със сметана – изборът е богат.

Предлагаме ви няколко рецепти, първата от които можете да приготвите с помощта на соса, който е останал от изпечените вече пържоли – в случай, че са приготвени на фурна.

Сложете соса от готовите пържоли в тиган и добавете малко масло (може и олио), след като загрее слагате ситно нарязан лук и го оставяте да омекне за няколко минути. Към него добавете за аромат скилидка чесън – не я нарязвайте, а я пресовайте. Следва към тази смес да сложите 3 лъжици горчица.

Разбърквате добре и добавяте около ¾ ч.ч. червено вино – оставете да покъкри за няколко минути и добавете подправки на вкус. Задължителни са черният пипер и солта.

Стек с гъбен сос

Много от нас готвят с вино, което не им се е понравило на вкус или е евтино и като цяло не е достатъчно качествено. За да стане истински вкусна гозбата, специалистите кулинари казват, че виното трябва да е хубаво.

Много подходящи за всякакъв вид пържоли са сосовете с гъби. Ако ви е необходим бърз сос, който да бъде и достатъчно вкусен като допълнение на пържолите, купете заквасена сметана и топено сирене.

Загрейте мазнина в подходящ съд и сложете нарязаните на ситно гъби да се задушат, след това сложете сметаната и топеното сирене – бъркайте непрекъснато и ако е необходимо, намалете котлона.

За да не бъде сосът прекалено тежък, добавете няколко лъжици кисело мляко. Разбъркайте добре, добавете сол и отдръпнете от котлона. Ако обичате синьо сирене, можете да сложите нарязано на ситно.

Гъбен сос със синьо сирене за пържоли

Последното ни предложение отново включва гъби, но този път ще ви предложим рецепта с прясно мляко, а не със сметана. Сложете глава лук и 200 г гъби в мазнина на котлона, след като се запържат добавете кутийка топено сирене, 100 г кашкавал и 120 г твърдо сирене.

Наблюдавайте и бъркайте, а когато продуктите започнат да се разделят на конци, започвате да слагате прясно мляко. Ще ви бъде нужен около литър, но го затоплете предварително. След като достигнете желаната гъстота, премахнете от котлона и сложете две разбити яйца. За подправки добавете малко копър и черен пипер.

Рагледай още тези

- сосове за месо;

- съветите за овкусяване на пържоли;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest