Лесна гарнитура за пържоли е картофеният чипс. За шест порции трябват 500 грама обелени картофи и мазнина за пържене. Картофите се нарязват на тънко, слагат се в купа с ледена вода, отцеждат се и се подсушават.
Загрява се олио в тиган и се пържат картофите на малки порции до златистокафяво. Изваждат се върху салфетки, за да се отцеди мазнината. Поръсват се със сол.
Сосът с хляб е подходящ за пържоли. Той се приготвя от 450 милилитра прясно мляко, 1 глава лук, 100 грама стар хляб без кората, 25 грама масло, щипка индийско орехче, сол и черен пипер, 1 дафинов лист.
Лукът се слага с дафиновия лист в тенджера, залива се с млякото. Нагрява се леко, добавя се хлябът нарязан на филийки, сваля се от котлона и се оставя сосът да престои един час.
Отново се слага на котлона и се кипва, вади се лукът и дафиновият лист и сосът се разбива с помощта на вилица. Добавя се маслото, индийското орехче, солта и черният пипер, разбърква се и се налива в затоплен съд.
Подходящи за пържоли са гарнитурите от задушени зеленчуци. Задушете за няколко минути броколи, моркови, царевица и зелен фасул. Всички зеленчуци се задушават поотделно и след това се смесват.
За пържоли е подходящ червен сос. Той се приготвя от 500 грама кокали от свинско или телешко месо, 25 грама масло, 50 грама брашно, 150 грама доматено пюре, 1 глава лук, 1 морков, 20 грама захар, 50 грама маргарин, подправки по вкус.
Бульонът от кости, който става кафеникав на цвят, се смесва със запърженото в маслото брашно, добавят се нарязаните задушени морков и лук, доматеното пюре и се вари един час, като се разбърква.
Десетина минути преди да е готов сосът, се добавят сол, черен пипер, захар. Сосът се прецежда през сито, кипва се и се добавя маргаринът. Вместо доматено пюре може да се използват пресни домати.
С пържоли се поднася ловджийски сос. Той се прави от 700 милилитра червен сос, 3 глави лук, 150 грама печурки, 400 грама масло, половин чаша бяло вино, магданоз, 1 супена лъжица маргарин, сол и черен пипер.
Ситно нарязаният лук се запържва с маслото до прозрачно. Добавят се нарязаните гъби и се пържат пет минути. Добавя се червеният сос и се вари десет минути. Добавя се затопленото вино, нарязаният магданоз, маргарина и подправките. Ако оличате люто, добавете лют червен пипер.
С пържоли се поднася и бял сос. Приготвя се от един литър бульон от кости, 50 грама маргарин, 50 грама брашно, 1 глава лук, магданоз, лимонена киселина, 50 грама масло, подправки.
Брашното се запържва в маслото и се смесва с горещия бульон. Когато кипне, се добавя нарязаният на ситно лук и се вари половин час. Накрая се добавя сол, лимонена киселина, прецежда се, кипва се и се добавя маслото и магданозът.
Коментари