Макар че кюфтетата са придружени често от гарнитури с картофи или ориз, не бива да забравяме, че и сосовете могат да ни свършат чудесна работа и да са добро допълнение към кюфтетата. Рецептите, които сме подбрали, са подходящи не само за месни кюфтета, но и за зеленчукови кюфтета.
Чеснов сос с кориандър
Необходими продукти: лук, 3 скилидки чесън, 3 зелени пиперки, кубче бульон, кориандър, олио.
Начин на приготвяне: кубчето бульон се разтваря в 300 мл вода. В мазнината се запържва ситно нарязания лук и чесъна, след като се позапържат, добавяте и нарязаната ситно чушка.
Добавят се бульона и кориандъра и сместа се оставя да покъкри няколко минути. След това се разбива с помощта на пасатор. Сосът се поднася топъл.
Следващото ни предложение за сос към кюфтета е много вкусно и лесно. Този път сосът ще е с домати, които трябва да нарежете на ситно и да сложите в съд заедно с 200 мл вода или някакъв бульон – оставете ги на котлона да заврат. След като доматите омекнат, сместа трябва хубаво да се пасира.
В отделен съд се прави запръжка с помощта на мазнина, към която се добавя брашно. Изсипва се към доматената паста и се добавят черен пипер, дафинов лист, сол, щипка захар. Сместа се слага отново на котлона да поври десетина минути. Накрая сложете мъничка бучка масълце.
Сосът е чудесен не само за месни, но и за картофени кюфтета, макарони.
Последното предложение за сос е с топено сирене – сосът става толкова вкусен, че кюфтетата в чинията ви могат да останат на заден план. Ето и необходимите продукти са него:
Сос за кюфтета с топено сирене
Необходими продукти: течна сметана, доматен сок, 1–2 с.л. брашно, сол, чесън, босилек, масло (олио).
Начин на приготвяне: сложете маслото в подходящ съд да се загрее и добавете брашното. След като промени цвета си, време е да добавите течната сметана.
Разбърквайте постоянно и сложете няколко супени лъжици доматен сок (или доматено пюре). След като заври сместа, намалете котлона и добавете щипка сол, пасиран чесън на вкус и малко босилек за аромат.
Предлагаме също да разгледате тези вкусни предложения за:
Коментари