Десертът е завършекът на един наистина вкусен обяд или вечеря. Повечето десерти обаче съдържат прекалено много калории и вредят на елегантния силует.
Съществуват обаче десерти, които са вкусни и в същото време не съдържат толкова много калории, че да хапнете съвсем малко от тях.
Нискокалоричен десерт се приготвя с извара и ябълки. Необходими са 1 килограм нискомаслена извара, половин чаена чаша захар, 2 ябълки, 6 супени лъжици грис, 2 яйца, 1 ванилия, 1 чаена лъжичка бакпулвер, настърганата кора от половин лимон, 125 милилитра нискомаслена сметана, 1 щипка сол.
Изварата се смесва със захарта и жълтъците. Белтъците се разбиват отделно и се добавят към изварената смес. Добавя се грисът, ванилията, бакпулверът, лимоновата кора, солта, разбърква се и се оставя за десет минути.
Ябълките се обелват и се нарязват на малки кубчета. Добавят се в изварената смес и се разбърква. Сместа се излива в намазана с мазнина тава.
Изглажда се повърхността със шпатула, пече се 50 минути на 190 градуса.
Нискокалоричен десерт е яйченият флан. Необходими са 3 яйца, 3 супени лъжици захар, 1 супена лъжица вода, 1.5 чаени чаши нискомаслено прясно мляко, 1 консерва кондензирано подсладено мляко.
Яйцата се разбиват с млякото и с кондензираното мляко до еднородна маса. Захарта се смесва с водата и се нагрява в купичка, докато не стане светло кафява.
Разпределете карамела по дъното и стените на формата, в която ще се приготвя фланът – идеална е кръглата форма с високи бордове като за кекс.
Излейте във формата яйчената смес, покрийте формата с фолио и фиксирайте, като подгънете краищата под ръба на формата. Кипнете вода в голяма дълбока тенджера.
Намалете на среден огън, сложете вътре формата и оставете 15 минути. Извадете, охладете, отстранете фолиото и обърнете върху голяма чиния.
Коментари