Ядките, когато са небелени, са по-нискокалорични. Ако ядем небелени ядки, вместо обелени, можем да натрупаме 40% по-малко калории.
Учените от университета в Източен Илинойс, ръководени от Джеймс Пейнтър, нарекли откритието си ефекта на шамфъстъка. Той се изразява в следното: когато ядем продукти, които оставят обелки на масата, се засрамваме от поетото количество и сме по-склонни да спрем обзелата ни краста.
Това е най-видно при орехите, шамфъстъка и кестените. Но подобен ефект не се проявява само при ядките, а и при опакованите бонбони и петифури например.
Изследователите раздали шамфъстък на 140 студенти, когато идвали на лекции. На половината дали ядките с черупките, на останалите – белени. Тези, които консумирали беления деликатес, поемали средно по 211 калории на човек. А студентите, които си играели да отстранят черупките, натрупали средно с 41 на сто по-малко калории – 125.
Според учените главният фактор е възможността за визуализиране на консумираните количества и съответното им ограничаване.
Шамфъстъкът е доста популярен заместител за хората, които искат да се отърват от пристрастеността си към шоколад, сладкиши и чипсове.
Ако обаче залагате на черупковите разфасовки, това ще ви помогне да снижите общата си консумация с 22 процента, особено ако не разчистваме обелките през целия ден.
Вижте съдържанието в калориите в 100 грама на най-популярните ядки и преценете сами по колко да хрупате:
Бадеми - 572, Кашу - 633, Кедрови орехи - 629, Кокосов орех - 380, Лешник - 707, Орехи - 645, Фъстъци - 560, Шамфъстък - 589.
Коментари