Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Двете каши за закуска, които борят рака и сърдечните заболявания

Двете каши за закуска, които борят рака и сърдечните заболявания

Мария СимоваМария Симова
Автор
50621k
Двете каши за закуска, които борят рака и сърдечните заболявания

По-често срещаните възможности за закуска за мнозина са овесена каша или елда. Има обаче необичайна каша за закуска, която може да донесе не по-малко ползи за здравето, и това е кашата от киноа.

Фермери отглеждат над 120 различни вида това зърно. Въпреки това най-често предлаганите опции в хранителните магазини са бяла киноа, червена и черна киноа.

И така, каква е ползата от тази зърнена закуска?

Киноа за растеж и развитие

Една чаша варена киноа (185 грама) съдържа около 8.14 грама протеин, казват експертите. Протеините в това зърно са богати на аминокиселини, които, от своя страна, са важни за мускулното развитие и имунитета. Киноата, за разлика от много други зърнени храни, също е отличен източник на лизин, казват учените. Той е жизненоважен за синтеза на протеини и играе важна роля в процеси като растеж и развитие.

Киноа при холестерол и хипертония

Двете каши за закуска, които борят рака и сърдечните заболявания

Консумирането на достатъчно фибри (които също са доста в киноа) може да помогне за намаляване на риска от няколко проблема, включително висок холестерол, хипертония и дивертикулоза.

Киноа срещу рак и сърдечни заболявания

Киноата е добър източник на антиоксиданти в сравнение с други обикновени зърнени храни в безглутенова диета. Киноата съдържа още витамин Е - това е антиоксидантно съединение, което може да помогне за намаляване на риска от коронарна артериална болест, някои видове рак и няколко очни състояния, показват проучвания. Според експерти може да помогне при артрит и да предпази от лошия холестерол.

Известна е и една от зърнените култури, която може да предложи разнообразни ползи за здравето. Говорим за амарантова каша. Амарант се използва за приготвяне на напитки, брашно и зърнени храни, а също така се консумира суров. Това растение съдържа голям брой хранителни вещества - например витамини (А и К), калций, желязо, фосфор, калий и магнезий.

Каква е ползата от такава каша за закуска?

Амарант облекчава възпалението

Двете каши за закуска, които борят рака и сърдечните заболявания

Повечето хора обръщат внимание на амаранта поради високото му съдържание на протеини, което го прави важен източник на хранителни вещества. Ново изследване показа, че съдържа специфичен пептид, който също е идентифициран в соята. Той, от своя страна, може да намали възпалението в тялото и дори да предотврати активността на свободните радикали, което може да накара здравите клетки да мутират в ракови. Нещо повече, такава противовъзпалителна молекула може да помогне за облекчаване на състояния като артрит, подагра и други проблеми, свързани с възпалението.

Амарант укрепва костите

Листата на амарант съдържат широка гама от минерали, включително висока концентрация на калций. Това е основен минерал, който предотвратява деминерализация на костите, казват учените.

Намалява нивата на холестерола

Диетичните фибри в амаранта помагат за балансиране на нивата на холестерола в организма, като намаляват LDL или лошия холестерол. Освен това амарантът съдържа огромни количества витамин К, който е добре известен усилвател на здравето на сърцето, показват проучвания.

Амарант предпазва от разширени вени

Двете каши за закуска, които борят рака и сърдечните заболявания

Амарантът съдържа множество флавоноиди, включително рутин, който е пряко свързан с елиминирането на разширените вени чрез укрепване на стените на капилярите. Това се улеснява и от високата концентрация на витамин С, съществен компонент в производството на колаген, който също помага за възстановяването и укрепването на стените на кръвоносните съдове, казват експертите.

А за да сме ви докрай полезни, вижте нашите вкусни предложения за салати с киноа и рецепти с амарант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest