Антиоксидантите са едни от най-важните елементи, които имат превантивен ефект срещу рака. Както е известно тяхното действие блокира ефекта на свободните радикали, получени при окислението на ненаситените масти.
Антиоксидантите имат свойството да блокират образуването на нитрозамини от нитратите в храната. За предотвратяване на коварната болест е необходимо в ежедневното меню да се включат много плодове и зеленчуци.
Витамин А е изключително ценен антиоксидант, който можем да се си набавим чрез бета-каротина в цветните плодове и зеленчуци. Храните с високо съдържание на витамин А, които пазят от рак, са моркови, сладки картофи, листа от цвекло, спанак, броколи, аспержи, праскови, кайсии и някои пъпеши.
Следващият мощен антиоксидант в списъка е витамин С, наричан още аскорбинова киселина. Ценността му се крие е в предотвратяването на образуването на свободни радикали, както и във възпрепятстването образуването на нитрозамин.
Както е известно най-много витамин С има в цитрусовите плодове, пъпешите, кивито, червените чушки, доматите, брюкселското зеле.
Не по-малко ефективен в борбата срещу рака и неговата превенция е витамин Е. Той е съсредоточен в най-големи количества най-вече в зелените листни зеленчуци и зърнените храни.
В групата на антиоксидантите освен до тук изброените витамини попадат и някои минерали, сред които желязо и селен.
Предпазването от коварната болест изисква ограничаването на определи храни. Продуктите, съдържащи голямо количество мазнини и белтъчни, са канцерогенни.
Препоръчително е още да се избягват тежките меса, да се консумират само бяло пилешко месо и рибни филета (без люспи). Млечните храни и яйцата също не бива да бъдат основата на противораковата диета, смята д-р Върнън Фостър.
Освен в диетата е необходимо да настъпят определени промени и в начина на живот. Движението, пълноценният сън и ефективните техники за справяне със стреса са сред най-големите врагове на опасната болест. Спрете цигарите и ограничете приема на алкохол.