Пшеничен грис

Пшеничен грис
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.

Може да се каже, че поколения от деца в миналото са израснали с каша от грис. Става въпрос за пшенична каша, в която следният размер на частиците, които я съставят, е от 0.25 до 0.75 милиметра и приличат на песъчинки.

Всъщност това е страничен продукт от производството на пшеничното брашно, когато след смилането на зърното остават около 2 % миниатюрни зърна. Продуктът се получава при обработка на твърда пшеница.

Макар че пшеница се отглежда отпреди новата ера, получаването на грис започва много по-късно. Първоначално е бил скъпа храна, в Русия само аристократите са можели да си позволят да го консумират, а обикновените хора не са познавали вкуса му. Всъщност при масовото производство на брашно се установява, че страничният продукт грис е евтина суровина, подходяща за храна. Освен това грисът има интересното свойство да се смила в долната част на червата и след това да се абсорбира в кръвта. Затова течните каши от грис са част от диетите при заболявания на чревно-стомашния тракт. Освен това грисът пречиства организма и премахва мазнините.

Поради значителните ползи за организма и достъпната си цена тази храна е добре да се познава повече и да намери място на трапезата. Ето някои факти за гриса.

Описание и производство на грис

Грисът е натрошено пшенично зърно с размер на всяка фракция от 0.25 до 0.75 милиметра. От маркировката на опаковката може да се разбере дали е приготвен от мека, твърда пшеница или от смесена. Практически грисът е грубо брашно.

Какво е пшеничният грис и защо се нарича така

Грис

Наименованието произлиза от италианската дума semola и означава трици. Ако погледнем още по-назад в древни времена, думата идва от латински, където simila означава брашно или булгур.

В съвременното индустриално производство грисът се получава в процеса на смилане на брашното, при който се използват нарезно стоманени валове. Ролките се регулират, така че пространството между тях да бъде по-малко от ширината на зърното на пшеницата.

Когато житото попадне в мелницата, ролките отделят триците и зародиша, докато нишестето се превръща в едри парчета. С пресяване тези парчета се отделят от триците. Това е грисът. След това той се смила на брашно.

Грисът, направен от твърда пшеница, е жълт на цвят. Той е базата за производство на кускус. Прави се чрез смесване на около две части грис и 1 част твърдо брашно (фино смлян грис).

Когато се прави от по-меко брашно, е светъл на цвят, почти бял. В САЩ на смлените меки видове пшеница се казва нишесте.

Грисът е навлязъл в хранителната диета на хората заради богатото си съдържание и полезните свойства за тялото.

Състав и хранително съдържание на пшеничен грис

Пшеничен грис рецепти

Пшеничния грис е изключително калоричен вид зърнена храна. Той обогатява организма с протеини, въглехидрати, фибри и много микроелементи. В 100 г грис се съдържат:

- 333 килокалории;

- 1 г мазнини;

- 10.3 г протеини;

- 70.6 г въглехидрати;

- 3.6 г фибри;

- 14 г вода.

В сварено състояние грисът съдържа много по-малко калории и е подходяща храна при диети, необходими при някои заболявания.

От порция грис тялото получава тиамин, фибри, фолат, рибофлавин, магнезий, желязо. Богатството на витамини от група В го прави важна съставка за поддържане на различни функции на тялото. Той е по-добър от обикновеното брашно. Осигурява на организма веществата, нужни за ефективната работа на сърдечно-съдовата, нервната, еднокринната, мускулно-скелетната, имунната и храносмилателната система. Освен това запазва младостта на кожата, косата и ноктите и поддържа физическия и емоционалния баланс.

Ползи за тялото от консумацията на пшеничен грис

Пшеничен грис сладкиш

Пшеничният грис има способност да се абсорбира добре в тялото и да го насити с хранителни вещества, а има и приятен и лек вкус, поради което се използва често в кулинарията.

От него се прави прочутата каша от грес, широко използвана в детското хранене. Освен това е подходящ продукт за тесто за палачинки, паста и всякакви печива, за кремове, кюфтета и други.

Медицината препоръчва тази храна за възстановяване след боледуване. Ползите от гриса:

1. Заради малкото количество фибри може да участва в диетите на хора със заболявания на стомаха и червата;

2. Тъй като се усвоява в долната част на червата, помага за отстраняване на излишната слуз, мазнини и соли от тялото;

3. Бори се със стреса, тъй като съдържа антиоксиданти;

4. Поради невисоките нива на протеини е подходяща храна за хора с бъбречни заболявания;

5. Насища организма с хранителни вещества за дълго време;

6. Диетичните фибри имат положителен ефект върху работата на сърцето и пазят тялото от рак;

7. Съдържащият се витамин Е е стимул за работата на ума.

Ползите от консумация на грис за възрасти и деца са различни и трябва да се прави това разграничение, когато се предлага на различни възрастови групи.

Ползи от грис за възрастни

Пшеничен грис десерт

Кашата от грис за време след операции за бързо възстановяване на тялото е препоръка на всеки лекар. Тъй като продуктът бързо повишава нивата на глюкоза, след консумацията му се усеща прилив на енергия. Затова е особено полезен за активно спортуващи мъже. Тези, които имат здрав стомах и чревен тракт, могат да ядат грис като профилактика срещу стомашни и чревни заболявания.

Кашата от пшеничен грис успокоява човек при нервни сривове и разстройства в нервната система.

Грисът се готви бързо и след това се абсорбира лесно, а тялото се прочиства от мазнини и вредни вещества.

С правилна употреба на грис може да се избегне лошия холестерол, затова е полезен за хората с диабет, които знаят в какви дози да го консумират.

Ползи от консумацията на грис за деца

Въпреки че кашата от грис е в основата на детското хранене в миналото, преди да се включи в менюто на детето, е нужно да се познават свойствата на този хранителен продукт. Той съдържа много глутен и затова е трудно усвоим за деца до предучилищна възраст. За бебетата и децата под 3-годишна възраст педиатрите не препоръчват консумацията на каша или други ястия с грис. Единствената полза идва от това, че децата с тегло под нормата имат в негово лице помощник, който ще им бъде от полза в борбата за качване на килограми.

Вреди и противопоказания за консумация на пшеничен грис

Обичаната и широко рекламирана каша от грис има противопоказания за редица заболявания и състояния. Тя трябва да се изключи от менюто при:

- Цьолиакия - това заболяване изисква безглутеново хранене, а грисът съдържа много глутен;

- Деца под 7-годишна възраст - грисът като зърнена култура има способност да отстранява калция от тялото, а това води до редица костно-мускулни увреди и заболявания;

- Хората в напреднала възраст - заради развитието на остеопороза и опасността от прекомерно напълняване;

- При хора с наднормено тегло - пречи на стремежа за отслабване

- Ставни заболявания- заради липсата на калций, който се получава при редовна употреба;

- При подагра - засилва оплакванията и отоците по тялото.

В каква форма се консумира грис

Каша от грис

Рецептите за ястия с грис са многобройни. Освен известната каша с грис в Европа продуктът е популярен за пудинги с грис, десерти, сладкиши и дребни сладки. В Италия правят с него паста, кнедли и ньоки, добавят го и към тестото за пица.

На изток приготвят сладкиши с грис, като го смесват с бадеми, захар, масло и кедрови ядки. В Турция правят ирмик хелваси халва с грис.

Във Финландия правят студен грис, разбит с горски плодове.

В Индия са популярни сладкиши рава лада с грис за празници и фестивали.

В Германия и Литва правят пудинг с грис.

Може също да се приготвят понички с грис и тиква, каша с грис и орехи или мус от боровинки, както и да се опитат още много вкусни възможности:

- десерти с грис;

- сиропирани сладки с грис;

- палачинки с грис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Пшеничната каша е отлична закуска за хора, които обичат да спортуват и да са здрави.
10.10.2024 07:39