Малцина хора знаят и са използвали маслото от пшеничен зародиш. Използва се най-често в студената кухня и придава пикантност на ястията.
Маслото от пшеничен зародиш е много скъпо масло. Това се дължи на факта, че няколко тона пшеница са необходими, за да се добие литър пшенично масло. Високото качество на маслото става все по-популярно и все повече се включва в програми, използвани за поддържане на здравословна диета.
Маслото от пшеничен зародиш е произведено от зърнен пшеничен разсад. Обикновено се използва метод за студено пресоване, приготвя се само на слаб огън. Хранителните вещества и качеството на съставките се запазват. Резултатът е наситено масло с тъмно жълт цвят.
Вкусът е подобен на аромата на прясна царевица. Ако маслото от пшеничен зародиш е произведено чрез извличане и рафиниране, произведеното масло е по-лесно за съхранение, но е с по-малко интензивен вкус и е загубило някои съставки.
Маслото от пшеничен зародиш се използва най-вече при студените ястия, салати и сосове. При топлинна обработка има загуба на вкусови качества.
Това уникално масло може да се съхранява с години, стига да е добре бутилирано. При отваряне на бутилката, маслото е необходимо да се изразходва най-вече до два месеца. То трябва да се съхранява на тъмно и студено, в противен случай трайността намалява.
Маслото от пшенични зародиши съдържа витамини А, В, D, К, и големи количества от витамин Е. Около 64 процента от маслото се състои от полиненаситени мастни киселини. Маслото от пшеничен зародиш нормализира нивото на холестерола и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Маслото от пшеничен зародиш се дължи на високото съдържание на витамини, които укрепват съединителната тъкан. В допълнение, редовната консумация на масло от пшеничен зародиш предпазва от преждевременно стареене на кожата.
Коментари