Грисът е продукт, който е лесен за приготвяне, а освен това притежава качества, които го нареждат в храните за здравословните диети.
Процесът на приготвянето му се осъществява чрез варене. По тази причина се счита за нискокалоричен предпочитан продукт.
Лесно се усвоява от организма и притежава богат набор от полезни вещества. Тъй като е лесно смилаем, се използва при приготвянето на бебешки и детски храни.
Никога няма да забравя уникалните грис каши, които баба ми приготвяше като дете.
Грисът се приготвя от два вида суровини. Това са пшеницата или царевицата.
Грисът може да бъде с различна едрина на частиците. Едрозърнест или дребнозърнест грис, в зависимост едрината на смилането на суровините.
Пшеничният грис съдържа глутен, защото в суровината, от която се приготвя, а именно пшеницата, се съдържа глутен. Тази информация е важна, защото глутенът е алерген.
Царевичният грис не съдържа глутен, защото в царевицата няма наличие на глутен. По тази причина в приготвянето на детски храни се използва царевичен грис.
Освен това грисът е често използван при приготвянето на здравословни десерти.
Коментари