Синьото сирене, подобно на много млечни продукти, има здравословни витамини и минерали (като витамин В12 и калций), но от друга страна, е с високо съдържание на мазнини, сол и холестерол.
Ако сте любител и редовно хапвате синьо сирене, консумирайте го умерено, за да сте здрави.
Има различни видове синьо сирене. Това е общ термин, използван за описание на сирена, създадени от краве, козе и овче мляко, които имат характерни сини, сиви или зелени ивици от плесен, преминаващи през тях.
Тези ивици създават уникалния вкус и мирис, които правят синьото сирене толкова желано или толкова отвратително - в зависимост от вашия конкретен вкус.
Тези ивици се създават чрез процеса на добавяне на бактериални култури от сорта на пеницилин към сиренето или чрез инжектиране преди образуването на изварата или чрез смесването им след развитието на изварата.
За щастие, плесенните ивици в синьото сирене не произвеждат вредни микотоксини благодарение на внимателната обработка при производството на сиренето.
Така че синьото сирене е напълно безопасно за консумация.
Сиренето Рокфор, например, се счита за най-полезното сирене за здравето на сърцето.
А ако ви се хапва нещо вкусно, вижте нашите предложения за:
- салати със синьо сирене;
Коментари