Професионалните дегустатори и ценители на сирене твърдят, че датското синьо сирене Данаблу е подобна по своите вкусови качества на известното сирене Рокфор.
И това сигурно е вярно, защото първоначално е замислено като алтернатива на Рокфор, но с основна разлика, че суровината не е овче мляко, а краве.
Данаблу е едно от най-популярните гурме сирена с благородна синя плесен. Датското сирене вече не се възприема единствено като аналог на френското и придобива своя собствена популярност по целия свят.
Характеристика на датско синьо сирене Данаблу
Синьото сирене Данаблу се отнася към така наречените меки сирена. Съдържанието на мазнини в продукта е не повече от 50 %, което е причина за меката текстура на продукта. Разрезът му изглежда много впечатляващо - снежнобял, с контрастни синкаво-черни ивици плесен.
Външно впечатлява с елегантната си мраморна повърхност и затова в Дания се нарича Мрамора.
Питите сирене Данаблу са кръгли или правоъгълни, покрити са с бяла или бледо златиста кора. Теглото на една пита варира от два до три килограма.
Както всички сини сирена, Данаблу има уникален аромат и много особен богат вкус с тръпчиви нотки и остър привкус. Доста солено е в сравнение с другите сирена.
Начин на приготвяне на Данаблу
Производството на Данаблу започва с ферментация на мляко с помощта на млечна закваска и сирище. В готовата маса с помощта на специални игли се правят дупки, в които се поставят спорите на плесента Penicillium roqueforti. Осигуряването на кислород е нужно, за да се развитие мухъл. Затова сиренето преминава през специален апарат със стоманени игли за плетене, който прави канали в него. След това сиренето се изпраща да узрява в специални складове, където плесента постепенно расте от средата на всяка пита към нейните краища.
Синьото сирене отлежава един месец. Готово е, когато синята плесен израсне навън от вътрешността се вижда върху външната кора. След това питите се измиват, изсушават и след около седмица, прекарана в хладно помещение се изпращат за продажба. Продава се на малки триъгълни парчета, опаковани в кутии, или цели пити.
Състав на Данаблу
Полезните свойства на сиренето Данаблу се дължат на съдържащите се в него витамини и минерали. Витамините от група са полезни на мускулите и на нервната система. Витамин А участва в регенерацията на клетките, подпомага метаболизма.
Благодарение на високото съдържание на калций, сиренето от Дания помага за укрепване на костите, подобрява вида на ноктите и косата. Натрият, съдържащ се в него предотвратява хипертонията като балансира кръвното налягане.
Кулинарна употреба на Данаблу
Отделно консумирано, сиренето Данаблу е чудесно предястие. Прието е да се сервира като част от плато със сирена преди основното хранене.
Датското синьо сирене се съчетава добре с плодове, зърнени храни и ядки. Съчетанието му с мед, бадеми и сладко грозде спомага за пълното разкриване на изключителния вкус на този деликатес.
Гурметата също ценят особено високо комбинацията от датския деликатес с круши. Тогава плодовите резени се поръсват със синьо сирене и се добавят няколко капки мед.
Това сирене се сервира със сладки вина и бира, както и с шампанско, след разбиване на сиренето със сметана и сервирането му в купа. И Мартини също прави добър тандем, като се сервира с маслини, пълнени със сирене.
Датско синьо сирене се добавя и към салати, върви добре с круши, ябълки и праскови.
Често се приготвят сосове от Данаблу за зеленчукови разфасовки, като се разбиват в блендер със заквасена сметана и черен пипер. Освен това с него се правят люти сосове за паста, като се разтопи на котлона и се добави сметана. Това сирене помага да се разкрият вкусовете на печените меса или месата на скара.
Използвайте Данаблу за любимите си салати със синьо сирене.
Вижте още какво да сготвим със синьо сирене.
Коментари