Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим със синьо сирене

Какво да сготвим със синьо сирене

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Сирене Рокфор

Сирената с благородна плесен, нежни и пикантни, със странна мрежа от сини жилки и превъзходен аромат, могат успешно да бъдат използвани като съставка от вкусно ястие.

Повечето хора хапват сините сирена с наслада и не могат да си представят, че могат да сготвят нещо с тях. А синьото сирене е много подходящо за приготвянето на различни видове ястия и не е необходимо голямо количество от него, за да се получи храна с прекрасен аромат.

За готвене се използва само качествено синьо сирене – то се познава по яркия цвят на сините жилки и с аромата си, който е специфичен, но в него не трябва да има и намек за кисели нотки.

Рокфор е най-известното синьо сирене. Добавете го в обичайните ястия и то ще обогати вкуса на зелената салата, на пицата и на спагетите.

Синьото сирене се натрошава и се разпределя върху зелената салата, а отгоре са овкусява с балсамов оцет и зехтин. Настърганото синьо сирене се добавя в пицата – преди изпичането й или след това, а също така с него се поръсват сварените спагети или друг вид паста.

Натрошете синьо сирене и го добавете в затоплена течна сметана. Кипнете го на бавен огън, като постоянно разбърквате, и след това добавете в соса предварително запържени пилешки филенца. Сервирайте с червено вино.

Пица със Сирене

Абсолютно същия сос можете да използвате, за да залеете с него предварително сварени или задушени моркови, броколи или карфиол. Сосът от синьо сирене е подходящ също така за корен от целина, нарязан на кръгчета и приготвен на пара или задушен.

Настърганото синьо сирене превръща обикновеният сварен ориз в изискано ястие. Синьото сирене се използва за приготвяне на лазаня вместо обикновен кашкавал или пармезан.

Когато печете месо, добавете натрошено синьо сирене в соса от печенето, разбъркайте, добавете подправки и сервирайте този сос с месото.

Синьото сирене е много подходящо за пълнене на зеленчуци. Пикантно мезе за мартини се получава, ако напълните със синьо сирене зелени маслини, на които сте махнали костилките, разрязали сте ги по дължина, и след като сте ги напълнили, сте събрали отново половинките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest