Бамята е много полезен зеленчук, който дава особен вкус и аромат на ястията. Хранително и вкусно ястие е печеното агнешко с бамя.
Необходими продукти: 500 грама бамя, 700 грама агнешко, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица къри, 2 домата, 100 милилитра сухо бяло вино.
Бамята се измива, отрязват се краищата на всяка шушулка от двете страни, слага се във вряща колена вода и се вари пет минути. Отцежда се от водата. Месото се измива, подсушава се и се нарязва на ленти с дебелина един пръст. Лукът се нарязва на кубчета, чесънът се нарязва на ситно.
В тенджера се загрява зехтинът и в него се запържва месото, добавя се лукът и чесънът и се пържат до прозрачно. Добавя се кърито и се пържи още две минути. Добавя се виното, затваря се с капак и се задушава на слаб огън половин час. Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се добавят заедно с бамята към месото. Всичко се задушава още 15 минути.
Вкусно е ястието от бамя с шунка и сметана.
Необходими продукти: 400 грама бамя, 1 глава лук, 100 грама шунка, 1 супена лъжица масло, сол и черен пипер на вкус, сокът от половин лимон, 125 милилитра заквасена сметана, 20 грама пармезан.
Бамята се измива, краищата на шушулките се отрязват и се вари три минути във вряла солена вода. Лукът се реже на кубчета, шунката се реже на ивици.
Лукът се задушава в маслото, докато не стане прозрачен. Добавя се шунката и сол на вкус и се задушава 5 минути. Добавя се сокът от лимон и разбитата сметана. Добавя се бамята и настърганият пармезан и се задушава още 3 минути.
Много лесно се приготвя пилешко с бамя.
Необходими продукти: 6 бутчета, 1 глава лук, 4 домата, 500 грама бамя, 2 супени лъжици оцет, 4 супени лъжици зехтин, половин чаша бяло вино, сол, черен пипер и риган на вкус.
Лукът се нарязва на ситно, доматите се нарязват на малки кубчета. Бамята се залива с вода, в която е добавен оцетът. В дълбок тиган се запържват бутчетата. Вадят се и в мазнината се пържи лукът до порозовяване, добавят се и доматите. След минута се добавя виното, чаша вода, сол, подправките и бутчетата. Задушава се на среден огън 20 минути.
Бамята се отцежда от водата и се добавя към бутчетата. Захлупва се с капак и се задушава още 20 минути, като се разтърсва тенджерата, без да се отваря капакът. При нужда се добавя малко топла вода.
Коментари