Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим с бамя

Какво да сготвим с бамя

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Бамя с ориз

Бамята е много полезен зеленчук, който дава особен вкус и аромат на ястията. Хранително и вкусно ястие е печеното агнешко с бамя.

Необходими продукти: 500 грама бамя, 700 грама агнешко, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица къри, 2 домата, 100 милилитра сухо бяло вино.

Бамята се измива, отрязват се краищата на всяка шушулка от двете страни, слага се във вряща колена вода и се вари пет минути. Отцежда се от водата. Месото се измива, подсушава се и се нарязва на ленти с дебелина един пръст. Лукът се нарязва на кубчета, чесънът се нарязва на ситно.

Бамя с домати

В тенджера се загрява зехтинът и в него се запържва месото, добавя се лукът и чесънът и се пържат до прозрачно. Добавя се кърито и се пържи още две минути. Добавя се виното, затваря се с капак и се задушава на слаб огън половин час. Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се добавят заедно с бамята към месото. Всичко се задушава още 15 минути.

Вкусно е ястието от бамя с шунка и сметана.

Необходими продукти: 400 грама бамя, 1 глава лук, 100 грама шунка, 1 супена лъжица масло, сол и черен пипер на вкус, сокът от половин лимон, 125 милилитра заквасена сметана, 20 грама пармезан.

Бамята се измива, краищата на шушулките се отрязват и се вари три минути във вряла солена вода. Лукът се реже на кубчета, шунката се реже на ивици.

Лукът се задушава в маслото, докато не стане прозрачен. Добавя се шунката и сол на вкус и се задушава 5 минути. Добавя се сокът от лимон и разбитата сметана. Добавя се бамята и настърганият пармезан и се задушава още 3 минути.

Манджа с бамя

Много лесно се приготвя пилешко с бамя.

Необходими продукти: 6 бутчета, 1 глава лук, 4 домата, 500 грама бамя, 2 супени лъжици оцет, 4 супени лъжици зехтин, половин чаша бяло вино, сол, черен пипер и риган на вкус.

Лукът се нарязва на ситно, доматите се нарязват на малки кубчета. Бамята се залива с вода, в която е добавен оцетът. В дълбок тиган се запържват бутчетата. Вадят се и в мазнината се пържи лукът до порозовяване, добавят се и доматите. След минута се добавя виното, чаша вода, сол, подправките и бутчетата. Задушава се на среден огън 20 минути.

Бамята се отцежда от водата и се добавя към бутчетата. Захлупва се с капак и се задушава още 20 минути, като се разтърсва тенджерата, без да се отваря капакът. При нужда се добавя малко топла вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен