Грана Падано

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Грана падано

Грана падано /Grana padano/ е много популярно италианско твърдо сирене. Наименованието му идва от идва от “grana” – зърно, което прави намек за зърнистата структура, която притежава сиренето и Padano, което означава, че произхожда от регионите, намиращи се по течението на река По. Грана падано има пикантен и солен вкус с много лек оттенък на орехи.

Смята се, че Грана падано е едно от първите твърди произведени сирена в Италия преди 900 години от монаси близо до Милано. До 1470 година това сирене се счита за най-популярното в страната.

Наподобява много на своя популярен братовчед – пармезан, но за разлика от него не се произвежда само в района Емилия-Романия, а в редица други области – Пиемонт, Ломбардия, Венето, Трентино-Южен Тирол. Другата интересна разлика между двете сирена, е че при производството на пармезан се използва мляко от крави, които са хранени само с трева или сено. За получаването на Грана падано се допуска мляко от крави, които са хранени и с фуражи.

Грана падано узрява доста бавно – до година и половина, а за производството му са необходими 18 литра прясно краве мляко. Приготвя се от полуобезмаслено краве мляко.

Грана падано и италиански сирена

Състав на Грана падано

Грана падано има уникални хранителни характеристики, започвайки с това, че той е лесно смилаем и се абсорбира бързо, благодарение на подправките и аминокиселините, които съставят около 20% от него.

Грана падано е богато на висококачествен органичен протеин, подобен на този в млякото. 100 г от това сирене съдържат 385 калории и високо количество протеин – открит в 200 г месо. Хранителните съставки в 100 г Грана падано съответстват на тези в литър и половина мляко.

Освен това, Грана падано противоречи категорично на концепцията, че сирената съдържат само наситени мазнини. То съдържа 40% ненаситени мазнини, за които се счита, че са най-полезни за човешкото тяло. Средното количество холестерол в 50 г от сиренето е едва 40 мг. В него има високи количества калций, фосфор, магнезий, мед, цинк и доста витамини – А, В1, В2, В6, В12, D, РР и Е.

Избор и съхранение на Грана падано

Грана падано се произвежда във формата на пити, които достигат внушителното тегло между 24 и 40 кг. В Италия сиренето се продава на по-малки буци, които са отчупени от цялата пита с помощта на специален инструмент за сирене.

Вътрешността на Грана падано има цвят на слама, слабо зърниста структура и без дупки – което го прави перфектно за настъргване. В нашата страна също може да си закупите Грана падано в малки разфасовки от по-големите вериги магазини. Най-добре купувайте сиренето на буци, а не настъргано, защото във втория случай бързо губи своя аромат и вкус.

Съхранявайте Грана падано добре увито в хладилник или на достатъчно хладни места. Ако ви попадне по-голяма пита от сиренето, го настъргвайте непосредствено преди консумация.

Грана падано и моцарела

Грана падано в кулинарията

Както споменахме структурата на Грана падано е чудесна за настъргване. В този си вид то е идеално за поръсване на вкусни спагети, паста, супи, зеленчукови салати и ризото. Вкусът на сиренето се допълва с червено вино. Може да го поднесете на буца, с филийка хляб или с купа хубав балсамов оцет, в който да го потапяте.

Представяме ви типична италианска рецепта за пълнени домати с Грана падано. За да бъдем по-точни тази рецепта е падуанска. Необходими са ви 12 малки домата, 150 г Грана падано, 4 с.л. мляко и магданоз за украса.

Разбийте млякото и настърганото сирене. Разрежете доматите на две и издълбайте вътрешността им, след което я добавете към сиренето и млякото. Напълнете половинките домати с получената смес и ги наредете в тава, която предварително е намазнена с масло. Запечете за около 15 минути в загряна фурна. Украсете с цял стрък магданоз и сервирайте.

Ползи от Грана падано

Тъй като сиренето е много богато на калций, то е чудесна храна, както за укрепване на костите на подрастващите, така и за възрастните хора. Йодът в него е ценна съставка, която оказва благоприятно въздействие върху тялото. Грана падано може да се консумира от всички възрастови групи, поради високото съдържание на полезни вещества. Съвсем малкото количество мазнини в него го прави подходящо за режимите на диетично хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес