Отвратителният външен вид на кивито и кръглата му форма накарали преди тридесетина години служителите на една от европейските митници да викнат сапьори, тъй като ги помислили за гранати.
Всички се отнасят към кивито с предубеждение, преди да разберат, че зад бодливата кафява кожа се крие невероятно вкусен зелен плод, който има вкус едновременно на банани, ягоди, пъпеши, ананаси и горски ягоди.
Кивито е съвсем млад плод, той се е появил преди сто години. В началото на миналия век жител на Нова Зеландия получил подарък от Китай – семена на маймунска праскова. Тя представлявала лиана с малки твърди плодове.
Новозеландецът усъвършенствал растението в продължение на 30 години! Но миниатюрните плодове се превърнали в едри, приличащи на картофи, и с невероятен вкус. Дълги години киви се отглеждало само в дворовете в Нова Зеландия. Но световната промишлена криза през 30-те години на миналия век накарала един чиновник да започне да отглежда киви в промишлени количества.
Оказало се, че кивито е идеален продукт за развъждане – той дава голям добив и плодовете му могат да се съхраняват дълго време. Ето как светът разбрал какво е киви. Хората, които започнали да го купуват от Нова Зеландия, му дали името в чест на новозеландската птица киви, която е без крила и покрита с кафяво-сиви пера.
Зеленият плод има уникални свойства – богат е на всевъзможни витамини и минерални соли, а също така и на ферменти, които разтварят белтъчините. Един плод на ден покрива денонощната ни доза витамин С. Кивито подобрява храносмилането и предпазва от сърдечни болести, помага пир стресови ситуации.
Кивито удължава живота ни, като изгаря вредните мазнини в тялото ни, което предпазва съдовата ни система от тромбове. В някои страни кивито се ползва в диета за подобряване тонуса на спортисти.
Кивито е идеално за ядене и само по себе си, но ако добавите киви в салата от авокадо и краставици и ги овкусите с оцет и зехтин, резултатът ще е фантастичен!
Кивито е много приятна марината за месо. Измийте месото, направете в него разрези и във всеки пъхнете по едно резенче киви и малко сол. Намажете отгоре месото с киви и оставете за цяла нощ. Сутринта опечете и ще усетите колко крехко е станало месцето.
Коментари