За ползата от кивито са изписани цели томове, сътворени от диетолози и специалисти в областта на ботаниката.
Хранителната ценност на един плод е само четиридесет и пет калории, а съдържанието на витамин С в него е повече, отколкото в който и да е плод на планетата.
Кивито съдържа магнезий, калий, желязо, фосфор, целулоза, витамини, минерални соли, микроелементи. Едно киви е достатъчно, за да покрие дневната доза от витамин С.
Ако една седмица се храните всеки ден с допълване на менюто с едно киви, раздразнителността ви и умората ще изчезнат. Едно киви е равно на четири домата и два портокала по витамино-минерален състав.
Диетолозите препоръчват консумацията на едно киви сутрин и вечер преди хранене, за стимулиране на бързо храносмилане. Този плод ще ви отърве от тежестта в стомаха и от киселините.
Високото съдържание на калий го прави незаменим при повишено кръвно налягане. Кивито, освен че е полезно, предпазва от преждевременно побеляване на косата.
Кивито е идеално за плодова салата, като всички плодове се нарязват на апетитни парченца. Идеални са съчетанията с ананас, банани, сливи, ябълки, мандарини, кедрови ядки, бяло грозде, сушени кайсии, круши.
В плодовите салати можете да добавите лимонов сок, сметана, пудра захар, плодов сироп, ликьор, ванилова захар.
Кивито може да се използва и в рибни и месни салати. То ще добави нежност и пикантност на салатата, като ще подчертае достойнствата на другите съставки.
Такива салати се правят на слоеве, като всеки слой се полива със сос. Така например в салата от пилешко месо се нареждат слой сварено пилешко месо, слой моркови, слой сварени нарязани яйца, едно нарязано на кръгчета киви. Между слоевете се полива с майонеза или салатен сос.
Всяко печено или пържено месо се съчетава прекрасно със сос от киви. Той се приготвя, като три средни плода се изчистват и се смилат в блендера.
Две глави лук се режат на ситно и се задушават в малко масло, добавя се половин чаена чаша портокалов сок, три чаени лъжички захар и шест супени лъжици бяло сухо вино.
Лукът трябва да намалее до една трета от първоначалния си обем. Тогава сосът се посолява, добавя се черен пипер и тогава се добавят смлените кивита.
Коментари