Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за приготвяне на марината за месо

Съвети за приготвяне на марината за месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Мариновано месо на барбекю
Подложка за готвене за фурна и барбекю  (комплект от 2 бр.)
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Подложка за готвене за фурна и барбекю (комплект от 2 бр.)
22.00 лв.

Едно от най-важните условия за вкусно месо на барбекю е добре направената марината. Маринатата е идеално решение за по-жилавите парчета месо.

Маринатата е течна смес, която има за цел да обогати вкуса на месото. Освен подправки и зехтин в маринатата винаги присъства кисел елемент – лимонов сок, оцет, вино.

Киселите течности омекотяват месото и уравновесяват сладкия или пикантния вкус на маринатата. Добавянето на захар в маринатата води до образуване на хрупкава карамелизирана коричка.

Месото, което трябва да се маринова, винаги се оставя в хладилника. Ако поливате месото с марината по време на печенето, за да не се пресуши, трябва да го правите в началото на печенето, а не в края, за да не получи месото кисел вкус.

Мариновани пържоли на скара

Подходяща марината за свинско, телешко и говеждо се приготвя от 4 супени лъжици зехтин или олио, 2 супени лъжици лимонов сок, 3 супени лъжици коняк, сол и черен пипер. Маринова се два часа.

Средно големи парчета телешко се мариноват в смес 100 милилитра червено вино, 4 супени лъжици зехтин или олио, 2 глави лук, нарязани на кръгчета, 4 скилидки чесън, нарязани на ситно, 1 дафинов лист, 1 чаена лъжичка розмарин. Месото се маринова четири часа.

Подходяща за средно големи парчета свинско месо без много мазнина е следната марината: 1 глава лук, нарязана на кръгчета, 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка горчица, 100 милилитра зехтин или олио. Маринова се 12 часа.

За да има месото пикантен вкус, трябва и да го натъркате преди печене със смес от подправки. Сместа може да е суха или с добавка на олио.

За направата на сместа са необходими 50 грама захар, 70 грама сол, 7 грама лют червен пипер, четвърт чаена лъжичка черен пипер, четвърт чаена лъжичка риган. Всички съставки се смесват и месото се натърква, след което се пече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest