За да бъде вкусно и крехко месото, е много важно да го оставите за няколко часа в марината. Съставките на маринатата допринасят за по-наситения вкус на месото и за неговата крехкост.
Маринатата с коняк е подходяща за свинско и телешко месо. Смесват се 4 супени лъжици олио, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици коняк, щипка сол и щипка черен пипер. Месото се маринова два часа.
Месо за шишчета се маринова с червено вино. Смесват се 2 нарязани на кръгчета глави лук, 150 милилитра червено вино, 4 супени лъжици олио, 3 скилидки чесън, нарязани на колелца, 1 щипка розмарин, 1 щипка сол. Месото се маринова четири часа.
Маринатата с горчица е подходяща за месо без много мазнина. Смесват се 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка горчица, 4 супени лъжици олио, 1 нарязана на кръгчета глава лук. Месото се маринова 12 часа.
Маринатата с бяло вино е подходяща за агнешко месо, то става още по-вкусно и крехко. Смесват се 4 супени лъжици олио, 3 супени лъжици бяло сухо вино, 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 листенца прясна мента или джоджен, 2 скилидки чесън, намачкани с преса, щипка розмарин. Месото се маринова 18 часа.
Телешкото месо става вкусно с люта марината. Смесват се 4 супени лъжици олио, 2 супени лъжици коняк, 5 капки лютив доматен сос, щипка сол, щипка черен пипер. Месото се маринова 12 часа.
Марината за ребърца се прави от 3 супени лъжици горчица, 2 супени лъжици захар, 6 супени лъжици кетчуп, щипка сол, лют червен пипер на върха на ножа, 3 капки лют доматен сос, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз. Ребърцата се мариноват 12 часа.
Маринатата с джин и соев сос е подходяща за мазно месо. Смесват се 6 супени лъжици соев сос, 4 супени лъжици мед, 6 супени лъжици кетчуп, 100 милилитра олио, 2 супени лъжици джин, няколко капки чили сос. Месото се маринова 12 часа.
Коментари