Ако сте любители на рибата и останалите морски деликатеси, то няма как да не обожавате прясно изпържен сафрид или пък изпечен на скара лаврак с привлекателна хрупкава коричка.
А защо не и класическата комбинация, характерна за лятото, състояща се от гореща цаца и ледено студена бира? Да, направо да му се дояде на човек.
Знаете ли обаче, че подобно на различните видове месо, така може и рибата да бъде маринована. Факт, който мнозина от нас пренебрегват, когато решат да си приготвят рибка за похапване.
Мариноването на рибата дори не е просто въпрос на предпочитания, защото то подобрява текстурата, свежестта и аромата на рибата. Ако използвате в маринатата за риба подправки и билки като чесън, копър, розмарин и джинджифил, вие ще обогатите аромата ѝ, а маринатите от цитрусови плодове като лимон, лайм и портокал ще ѝ придадат свежест.
Киселинните съставки (вино, оцет, лимонов сок) ще направят месото на рибата по-меко и ще неутрализират характерния „рибешки“ аромат, солта ще помогне на рибата да задържи влагата си при гриловане или печене на грил, докато сусамовото масло и зехтина биха я предпазили от изсъхване по време на готвенето ѝ. Интересно, нали?
Вече трябва да сте стигнали до извода, че мариноването на рибата е ключов момент за подобряване на текстурата, вкуса, аромата и свежестта на рибата, без значение дали ще я гриловате, печете на скара или дори ядете сурова (като за суши).
Замисляли ли сте обаче какви са най-подходящите маринати за Кралицата сред рибите, сьомгата? Идва ред да ви предложим 6 превъзходни маринати, предназначени конкретно за сьомга.
Лимоново-чеснова марината

Смесете в купичка 3 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. мед, 2 смачкани скилидки чесън, 1 ч. л. мащерка или риган и сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте всички съставки и намажете с тях сьомгата. Оставете я да се маринова около 30-мин до час и след това я изпечете или гриловайте.
Марината с мед и горчица
Забъркайте смес от 2 с.л. дижонска горчица, 2 с.л. мед, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. копър и сол и черен пипер на вкус и намажете с нея рибата. Мариновайте за 30-40 минути.
Марината в азиатски стил
Смесете 4 с.л. соев сос, 1 с.л. настърган джинджифил, 1 с.л. мед, 1 смачкана скилидка чесън и по 1 ч.л. сусамово масло, оризов оцет и сусам. Намажете с тази смес сьомгата и я оставете да се маринова за половин час.
Средиземноморска марината

Забъркайте смес от 3 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. бяло вино, по 1 ч.л. мащерка и рига и сол и черен пипер на вкус. Оставете рибата да престои намазана от всички страни с тази марината за 1 час.
Цитрусова марината
Смесете 3 с.л. прясно изцеден портокалов сок и 1 с.л. лимонов сок и добавете към тях 2 с.л. зехтин, по 1 ч.л. кориандър и мед и сол и черен пипер на вкус. Намажете сьомгата с портокаловата смес и я оставете да се маринова за половин час.
Терияки марината

Смесете 4 с.л. терияки сос, 1 с.л. мед и по 1 ч.л. смачкан чесън, настърган джинджифил и лимонов сок. Намажете сьомгата и я оставете да се маринова за половин час.
Можете да изпробвате всички описани маринати, както и да експериментирате с други, но помнете, че рибата се маринова за 30-60 минути и никога повече от 2 часа, защото киселинните съставки могат да разрушат текстурата ѝ.
Вижте още вредно ли е да комбинирате риба и мляко, както и не пропускайте всички неустоими рецепти за сьомга на тиган с различни и много вкусни гарнитури.
Коментари