Какво по-добро от вкусната и здравословна сьомга за Никулден? Тази риба е страхотен източник на полезни за организма вещества, сред които Омега-3 мастни киселини, витамини и минерали. Освен това сьомгата е и един от най-препоръчваните продукти за вечеря, тъй като повишава нивото на хормона мелатонин, който отговаря за регулирането на качеството на съня.
Добрата новина е, че сьомгата е подходящо ядене и за деца, стига разбира се костите да бъдат внимателно отстранени. Вижте как можете да си приготвите вкусна сьомга за празника?
Преди да започнете обработването й е важно да знаете, че филето от сьомга не се размразява напълно. То се подлага на топлинна обработка в полуразмразено състояние.
Крехкото месо на сьомгата изисква много по-малко време за готвене, отколкото другите меса. Ако ще печете рибата на скара, са необходими не повече от 3 до 5 минути за всяка страна. Същото важи и за пърженето на тиган.
Прекаляването с топлинната обработка влошава вкуса й и унищожава голяма част от полезните свойства.
За печенето на сьомга във фурна са нужни около 20 до 30 минути. Печката трябва да бъде предварително загрята до 200 градуса. В тавичката се добавя малко зехтин/олио и водичка. По желание в съда могат да се добавят зеленчуци, като например зелена чушка (на лентички), домат, лук, чесън. Друга комбинация е броколи, тиквички и моркови.
Както и за другите риби така и за сьомгата важи кулинарната препоръка предварително мариноване. Разбира се, то не е задължително, но накиснатата в марината сьомга има далеч по-добри вкусови качества. Предлагаме два вида марината за сьомга.
Марината N 1: бяло вино – 1 ч.ч., зехтин – 4 с.л., сок от половин лимон, розмарин – 1 с.л., черен пипер, сол.
Марината N2: соев сос – 2-3 с.л., чесън – 2 скилидки пресовани, джинджифил – 1.с.л. настърган, мед.
За предпочитане е сьомгата да бъде изпечена, приготвена на пара или сварена. Тези кулинарни методи са най-подходящи за запазване на ценните витамини и минерали на рибата.
Подходящи подправки за сьомгата освен лимоновия сок, черния пипер и солта са още розмарин, естрагон, индийско орехче, соев сос и джинджифил.
Използвайте фантазията си, за да решите с каква гарнитура да сервирате сьомгата. Кулинарите от Франция съветват сьомгата да бъде поднесена с моркови, спанак, целина, стафиди и кедрови ядки.
Подходящи са още картофена и зелена салата. Особено добре със сьомгата се вписва сирене крема (филаделфия), както и задушен бял ориз с малко соев сос.
Страхотна добавка към сьомгата е чаша червено или бяло вино.
Коментари