Повечето от нас се стремят да водят здравословен начин на живот като консумират балансирана и питателна храна. Таханът е едно съкровище от Ориента е продукт, който задължително трябва да присъства в менюто ни. Тази храна е богата на витамини, минерали и други полезни вещества, а вкусът й ни кара да мечтаем за далечни пътувания и непознати преживявания.
Ориентът винаги е бил изпълнен с екзотика и мистерия. Той е люлка на древни цивилизации и велики народи и изобилства от екзотични подправки, зехтин, канела и различни ядки.
Баклава, халва, фалафел, и сусамов тахан оформят лицето на традиционната ориенталска кухня, но изобщо не се вписват в полето със здравословните храни, но пък са ужасно вкусни, нали?
Думата тахан произлиза от арабската "тахини" и "тахина" на иврит. Таханът (тахини - от арабски език, тахина - от иврит). Таханът е храна, получен главно чрез смилане на сусамови семена, но може да бъде добит и от слънчогледови семена, орехи и др. Той е основна съставка в редица ориенталски и азиатски ястия.
Сусамовият тахан съществува в две разновидности.
- От белени сусамови семена (наричан още бял тахан), който е светъл и с приятен вкус;
- От небелени сусамови семена (наричан още натурален), който обикновено е по-тъмен на цвят и леко нагарчащ на вкус. За сметка на това пък е далеч по-богат на хранителни вещества и минерали, които са концентрирани в обвивката му.
Таханът е много лесен за направа. Повечето хора го купуват направо от хранителните магазини, без да се замислят, че може да си го направят и в домашни условия. А както знаем всички - домашното винаги е по-вкусно и полезно. Трябват ви само сусамови зърна (орехи, слънчогледови семена или каквито семена предпочитате) и зехтин.
Приготовление за 2 купи тахан:
- 2 купи семена от сусам;
- 1/3 купа зехтин;
Препечете семената като нагорещите тиган на средна температура и добавите сусама (или другите семена) за около 2 минути. Разбърквайте ги постоянно и след като станат кафяви, значи са готови. Внимавайте да не ги прегорите! Преместете ги в друг съд и изчакайте докато изстинат. След това смесете семената със зехтина в миксера и пасирайте докато се получи хомогенна смес. След това поставете в хладилника, за да се охлади.
По-малко популярен е слънчогледовият тахан - той е по-евтин, с по-тъмен цвят и по-тежък вкус от сусамовия. Приготвянето му става по идентичен начин, но вкусът е далеч по-различен. Все пак е въпрос на предпочитания. Да ви е сладко!
Коментари