Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим бакла?

Как да си приготвим бакла?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
бакла
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Баклата е храната с най-много наименования. Тя се нарича още английски боб, звънящ боб, конски боб, фава, фаба и други. Предполага се, че е сред първите култивирани растения на Земята. Данни за това се откриват от преди 6000 години в Персия и Египет.

Днес малцина са тези, които се осмеляват да приготвят бакла, тъй като се смята, че това е доста трудно. Истината е, че когато се усвоят основните правила, всичко става лесно. А веднъж, след като я опитате, няма да спрете да я употребявате.

На първо място е изборът на баклата. Заложете на бакла със зелени шушулки, които са свежи и твърди. Трябва да се избягват меките шушулки и тези, пълни с въздух.

За да се доберете до бобчетата в шушулката, която впрочем не се яде, трябва да я обелите. За целта първо откършете горния ѝ край. Така тя ще се раздели по средата и бобчетата ще се покажат. В една шушулка те наброяват между 4 и 8.

Бобчетата се вадят много лесно. За да се отстрани месестата част обаче, те трябва да се сварят леко или да се задушат. Необходимо им е около минута, за да се сбръчкат. Така, те се белят внимателно.

цяла бакла

Обелените бобчета вече са готови за употреба. Те се влагат в редица рецепти за супи, салати и ястия. Комбинира се добре със сметана, масло, чесън, розмарин, мащерка, бекон, шунка, гъби, лимони, сирене, спанак и други. Познавачи твърдят, че най-вкусна е младата бакла, сварена в леко подсолена вода с малко масло. Също така е подходяща съставка на всякакви ястия, които могат да се компонират с други бобени растения.

Ако няма да употребявате баклата веднага или имате голямо количество, то я сложете в плик или торбичка за съхранение. Той се запечатва добре и се слага в хладилника. Годна е до пет дни след прибирането.

Баклата може да се консумира както свежа, така и изсушена. За да се изсуши, първо трябва да се рехидратира. Това става, като желаното количество се накисва във вода за няколко часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен