Всичко гениално е просто и едно от доказателствата за това е паят. Той се състои от основа от тесто, което се напълва с различни по видове плънка. Паят може да е отворен и затворен.
За ябълков пай ви е необходимо четвърт чаена лъжичка сол, две чаши и половина брашно, две супени лъжици захар, половин чаша масло и две супени лъжици олио, осем супени лъжици вода.
За плънката ви трябва една трета чаша чай, една четвърт брашно, половин чаена лъжичка индийско орехче, половин чаена лъжичка канела, щипка сол, две супени лъжици маргарин или масло и осем ябълки.
Смесете брашното, захарта и солта, добавете охладеното масло и нарежете всичко с нож. Добавете студена вода и замесете тесто. Разделете го на две и всяка част разточете на кора с формата на кръг.
Оставете да се охлади два часа. За плънката смесете захарта, брашното, индийското орехче, канелата и солта. Добавете почистените нарязани ябълки и смесете с маслото.
Разпределете готовата плънка върху тестото и покрийте с втория кръг. С помощта на вилица защипете краищата на пая. Направете два малки разреза в средата.
Нагрейте фурната до двеста градуса и печете пая четиридесет минути до златисто.
За лимонов пай ви трябва един блат, три жълтъка, четиристотин милилитра кондензирано подсладено мляко, половин чаена чаша лимонов сок, бита сметана и лимонови резенчета за украса.
Разбийте яйцата с кондензираното мляко, лимоновия сок и излейте сместа върху готовия блат. Печете в предварително нагрята до сто и осемдесет градуса фурна до златисто. Преди да сервирате, охладете и украсете с разбита сметана и лимонови резенчета.
Коментари