Домашният пай е един от най-предпочитаните десерти. Той може да бъде приготвен по най-различни начини, но тук ние ще ви предложим една чудесна рецепта за вкусен плодов пай, която можете лесно да приготвите вкъщи.
Домашен пай от тиква
За блата: 800 г брашно, 250 г масло, 3 яйца, 1/2 ч.ч. захар, 6 с.л. прясно мляко, 1 прахче ванилия, 1 ч.л. бакпулвер.
За плънката: 150 г масло, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 с.л. канела, 500 г настъргана тиква, пудра захар.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват заедно със захарта и се добавя ванилията. Към тях се прибавят прясното мляко и маслото, което обаче предварително сме поставили на топличко, за да се размекне. След като разбъркаме добре, започваме да изсипваме и брашното, в което сме сложили лъжичка бакпулвер.
Накрая замесваме с ръце до получаването на меко тесто. Разделяме го на две части, като едната част е по-голяма, а другата – по-малка. Голямата част се разточва на тънка кора, която трябва да е по-голяма от размерите на тавата, в която ще се пече паят.
След това тавата се намаслява и се посърва с брашното. В нея се поставя разточената кора, като краищата й трябва да стърчат извън стените на тавата.
Следва да приготвим плънката. Тя се прави като към настърганата тиква се добави маслото, което преди това сме разтопили. /Не го слагайте горещо, изчакайте да изстине./ След това прибавете и останалите продукти – захарта, канелата и смлените орехи. Сместа се разбърква добре и се нанася върху разточената кора на равномерен слой.
След това, по-малката част от заделеното тесто също се разточва и нарязва на тънки лентички. Те трябва да се наредят върху плънката във вид на решетка, като разстоянието между лентичките трябва да бъде 1-2 см.
Подгъваме навътре стърчащите краища на долната кора и печем пая в предварително загрята фурна на 200 градуса. След като паят се изпече, поръсваме го с пудра захар и го поднасяме.
Коментари