Лесно можете да си направите сами локум и да поглезите гостите си с този вкусен десерт. Можете да направите локуми с различни аромати и вкусове.
Цитрусовият локум се прави от 5 чаени чаши захар, 2 чаши вода, половин чаша нишесте, настърганата кора от един лимон или портокал, 3 капки лимонова или портокалова есенция, 5 супени лъжици пудра захар.
Нишестето се размива с една чаша вода така, че да няма бучки. В тенджерка се излива останалата вода и се добавя захарта, като периодично се разбърква. Вари се петнадесет минути на среден огън.
Докато сиропът ври, се влива нишестето, намалява се огънят, добавя се лимоновата или портокалова кора и се вари, докато сместа не се сгъсти.
Когато локумът се отделя от стените на съда, се добавя цитрусовата есенция, разбърква се още веднъж и се слага във формички, като се изглажда с мокра лъжица, или се оформя като дълъг тънък салам.
Охлажда се около четири-пет часа. След като изстине окончателно, се нарязва на парченца, овалва се в пудра захар и се слага в кутия или в овално плато.
Розов локум се прави от 3 супени лъжици нишесте, 4 чаши вода, 4 чаши захар, 2 супени лъжици малинов или ягодов сироп, 2 капки розово масло или 20 милилитра розова вода, 20 грама масло, половин чаша пудра захар.
Нишестето се размива в една чаша вода. Останалата вода се смесва със захарта и се кипва, като периодично се маха пяната. При непрекъснато разбъркване се добавя на тънка струя нишестето и се вари, докато не започне да се отделя от стените на съда.
Сместа се маха от котлона, добавя се сиропът и розовото масло или вода, и се разпределя върху намазана с масло тава като голям правоъгълник с дебелина три сантиметра.
След четири часа охлаждане се нарязва на парченца, овалват се в пудра захар и се подреждат в кутия или чиния. Може да добавите във все още топлия локум парченца ядки.
Коментари