Мнозина считат, че приготвянето на пай изисква специални кулинарни умения. Истината е, че този десерт, който може да бъде приготвен както с пресни, така и с консервирани плодове или дори с шоколад или друг крем по желание, не е никак труден за изпълнение, стига да спазвате стриктно някои методи. Ето защо тук ще Ви запознаем с 10-те златни правила за приготвянето на пай:
1. Много важно е да работите с качествени продукти, като водата и маслото за приготвянето на блата за пая трябва да са студени. Съдовете, инструментите и дори собствените Ви ръце трябва също да са студени;
2. При приготвянето на сладки пайове е препоръчително да използвате масло, а не маргарин, а за солените пайове изберете мас;
3. Преди да добавяте водата при приготвянето на избрания от Вас пай, трябва добре да разбъркате брашното и мазнината. По този начин ще получите превъзходно и крехко тесто, което ще предотврати втвърдяването и степването на пая;
4. За да се олекоти тестото за пая, е задължително да пресеете необходимото количество брашно. Ако по рецепта имате включени и други сухи подправки, е добре да ги добавите към брашното и да ги пресеете заедно;
5. Ако приготвяте маслено тесто, не забравяйте, че приготвеният блат трябва да бъде поставен в предварително загрята на необходимите градуси фурна;
6. Месете тестото с върха на пръстите си, а не с цели длани. Много е важно да го месите наистина колкото е необходимо и да не се заигравате. Ако премесите тестото, паят ще стане жилав и твърд;
7. Винаги приготвяйте тестото на ръка, а не с помощта на миксер. Именно по този начин ще можете да избегнете най-лесно премесването му;
8. Ако бързате и не можете да се захванете с приготвянето на пая веднага, оставете приготвеното тесто в хладилника и го извадете едва когато сте готови да възстановите работата си;
9. Винаги разточвайте тестото само в една посока, за да избегнете прекаленото му разтягане;
10. Никога не печете маслено тесто на ниска температура, за да може паят да се получи наистина вкусен и с хрупкава коричка.
Коментари