Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при приготвяне на перфектен ябълков пай

Тънкости при приготвяне на перфектен ябълков пай

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Тънкости при приготвяне на перфектен ябълков пай

Идеалният ябълков пай изисква препечена, маслена коричка и майсторски подправен пълнеж. Ето как да ги получите.

Има ли нещо по-прекрасно от един наистина добре приготвен домашен ябълков пай?

Аромат на есен и уют се усеща из целия дом. Нежна коричка и сладък плодов пълнеж се комбинират, за да образуват този уникален ябълков сладкиш. Но не всички ябълкови пайове са еднакви. Някои се приготвят със смлени на каша плодове, които се запичат повече като ябълково пюре, отколкото като резени ябълка. В други се "маскира" чистият ябълков вкус с твърде много канела. Трети имат влажен блат или твърде сочен ябълков пълнеж.

Съвети за направата на хубав ябълков пай

1. Всеки път избирайте изцяло маслено тесто

Когато става въпрос за тесто за пай, всеки предпочита вкуса на маслото. Но с пълномаслено тесто за пай може да е трудно да се работи, тъй като температурата му на топене е по-ниска от другите мазнини, и е по-вероятно да залепне за тавата и по-трудно да се разточи (ползвайте кръгла форма за пай, покрита с пергаментова хартия);

2. Изберете твърди, средно сладки ябълки

Всички ябълки са хубави, но за съжаление не всички са подходящи за пай. Това, което се търси в ябълките за пай, е баланс между сладък и тръпчив вкус и запазване на формата им след изпичане. Хубаво е дори ябълките да са от различен сорт. Интересното е, че колкото по-кисела е ябълката, толкова по-малко е вероятно да се разпадне по време на готвене.

3. Включете канелата като подправка

Топлата пикантност на канелата е от съществено значение за вкуса на изцяло американския ябълков пай, който понякога може да бъде поразителен. Също така ароматът на индийско орехче помага за омекотяване на вкуса на канелата и завършва цялостния вкус на пая.

- Друг често срещан проблем с пая е плънката, която изтича от ароматния пай, докато го нарязвате. Това, което помага да не се получи такъв проблем, е използването на правилното количество сгъстител при направата ѝ;

- В някои рецепти се добавя ябълков оцет, за да се осигури допълнителна течност, която да хидратира тестото, докато се разточва. Киселината в оцета помага да се предотврати образуването на излишен глутен, което би довело до по-твърда коричка.

Любима рецепта за ябълков пай

Продукти за масления блат:

- Кокосово брашно - 100 г

- Бяло брашно - 140 г

- Краве масло - 125 г

- Яйца - 1 бр.

- Пудра захар - 4 с.л.

- Студена вода/Прясно мляко - 4 с.л.

- Есенция ром - няколко капки

За плънката:

- Ябълки - 700 г

- Кафява захар - 1 ч.ч.

- Канела

- Ванилия

- Стафиди - 30 г

- Бадеми - 60 г, сурови

Пресяваме брашната в купа. Добавяме студеното масло на кубчета към тях заедно с пудрата захар и водата. Омесваме тесто, като не месим дълго. Разстиламе тестото с пръсти в тава за пай върху пергаментова хартия.

Измиваме, обелваме ябълките и ги нарязваме на малки кубчета в купа. Добавяме кафявата захар, стафидите, есенцията ром и бадемите (предварително смлени в чопър). Разбъркваме и поставяме върху блата.

Покриваме с фолио и поставяме тавата с ароматния ябълков пай в хладилник за час. Печем в предварително загрята до 180 °C фурна до готовност. Можете да пробвате да желирате плодовете. Да Ви е сладко!

Вижте още предложения за пай:

- тиквен пай;

- плодов пай;

- пай с круши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен