1. Провери, приготви и нарежи всички продукти (все още не си толкова бърз, за да го правиш в движение, нещо ще оплескаш);
2. При запръжка/сосове последователността е лук-чушка-домат. Доматът е винаги последен, защото втвърдява храната. Освен това е кисел, затова добавяйте щипка захар към него;
3. При варене на паста, картофи, зърнени, месо, добавяй щипка сол, след края измий или смени водата (на боба);
4. Не добавяй сол, когато храната съдържа бульон, маслини, сирене или соев сос/уни сос - ще го пресолиш;
5. При варенето на ориз съотношението е 3:1 - вода:ориз;
6. Не се страхувай;
7. Но не се и хвърляй на супер сложни ястия в началото. Провалът ни е почти гарантиран;
8. Проверявай срока и качеството на продуктите, които ползваш. Не искаш да отровиш накого, нали? Използвай кухненско фолио за съхраняване на храната;
9. Винаги опитвай храната. Така ще се подсигуряваш и усъвършенстваш небцето си;
10. Не забравяй, че най-великите готвачи са оплесквали нещата в началото. Не се отчайвай дори да порежеш някой пръст или да прегориш манджата.
Коментари