Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си приготвим печен лаврак

Да си приготвим печен лаврак

Готвене на лаврак

Предлагаме ви две рецепти за печен лаврак, другите разгледайте на посочения линк. Ако готвите за повече хора, просто увеличете продуктите. Първата рецепта е за лаврак със спанак – количеството на спанака зависи от големината на рибите. Ето и какви са останалите необходими продукти:

Лаврак със спанак

Необходими продукти: 2 филета от лаврак, спанак, 1 глава лук, ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол, масло

Начин на приготвяне: Отрежете две парчета алуминиево фолио и ги намажете хубаво с масло. Отгоре прибавете измития и отцеден спанак – разпределете го по равно на двете парчета фолио. След това нарежете на ситно главата лук и поръсете върху спанака.

Филетата от лаврака поръсете от двете страни със сол и черен пипер, след което ги сложете върху спанака и лука. Върху рибата сложете няколко парченца масълце и поръсете с бяло вино. Затворете фолиото като пакет, за да може рибата хубаво да се задуши.

Изпечете рибата във фурната, след което отворете внимателно пакетите и изсипете соса от двете филета в купичка. В плитка чиния сложете спанака и лаврака, а отгоре полейте със соса, в който сте добавили малко лимонов сок.

Печен лаврак

Можете да сервирате рибата с гарнитура от печени пресни картофи, варен ориз с подправки или салата от краставици.

Следващата рецепта е по-лесна и бърза за приготвяне. За нея ще са ви необходими цели лавраци. Измийте и почистете лаврака, след което трябва да направите диагонални разрези върху кожата чак до гръбнака на лаврака.

Внимавайте да не срежете костта.

В тези прорези добавете няколко клонки розмарин. Сложете от подправката и в коремната кухина на лаврака. Сложете рибата в тава с домакинска хартия, поръсете я със сол и я намажете с масло. Сложете мазнина и сол и в коремната кухина на лаврака.

Печете в предварително загрята умерена фурна, но без да завивате с алуминиево фолио. Целта е рибата да има хрупкава коричка. След като се изпече, отделете филетата от гръбнака и хубаво полейте с лимонов сок, добавете и малко зехтин. Сервирайте със салата от свежи зеленчуци.

Освен печен лаврак, опитайте също:

- лаврак на тиган;

- лаврак на скара;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest