Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим печена гъска

Как да приготвим печена гъска

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Печена гъска
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

За да бъде печената гъска вкусна и крехка, тя преди всичко трябва добре да се подготви. Това не е трудно, но изисква време – два дни, което означава, че трябва да я купите няколко дни, преди да я сервирате.

Сложете гъската на масата и с пинсета отстранете всички остатъци от пера. С малък нож отстранете мазнините, разположени около врата, както и тези, които се намират при коремния разрез.

Надупчете кожата, която се намира на гърдите, а също тази на бутчетата и местата, където краката се съединяват с тялото. В голяма тенджера кипнете вода и пуснете гъската вътре с краката нагоре.

Гъска на фурна

Оставете за една минута и я извадете. Изчакайте водата отново да кипне и пусне гъската с краката надолу, пак за една минута. Извадете птицата, излейте водата от нея и добре подсушете с кърпа отвън и отвътре.

Вземете едра сол – една чаена лъжичка за килорам месо – и я смесете с черен пипер и по желание можете да добавите и риган. С тази смес натъркайте гъската отвън и отвътре и я оставете на студено за два дни.

Готвена гъска

Тази процедура се прави, за да изсъхне кожата и при печене да стане златиста и хрупкава. Гъската трябва добре да се напълни и зашие.

За пълнеж можете да използвате каквото искате: ориз, дроб с лук и каквото друго ви хрумне. Плънката трябва да се състои от нарязани парчета месо, ако има такова в плънката, но не много ситни, смесени със зехтин или масло.

Гъската се пълни непосредствено преди печене. Зашийте с дебел конец. За да ви е по-лесно после да го премахнете, правете големи бодове с дебела игла.

Загрейте фурната на максимум. Вземете тава с високи стени, сложете скара върху нея и налейте вода да покрие дъното - около сантиметър.

Сложете гъската върху скарата с гърба нагоре. Сложете тавата в загрятата фурна, затворете вратичката и оставете за 15 минути. След това намалете температурата до 160 градуса и обърнете гъската.

Продължете да я готвите така около час и половина. Ако птицата е по-голяма, ще са ви необходими два часа, за да се изпече добре и да получи хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest