Вместо да изпечете ябълките просто на фурна, като им добавите малко захар, можете да създадете истински кулинарен шедьовър. Ябълки с извара и кайсии се приготвят, като разтриете хубаво прясна извара, докато не заприлича на крем.
Кайсиите се заливат с гореща вода и след минута се отцеждат и нарязват на ситно. Смесват се изварата, кайсиите, захар и разбити жълтъци. Това е плънката. Ако няма кайсии, можете да използвате компот от кайсии.
Ябълките се измиват, отрязва се горната им част и с чаена лъжичка с остър край се отстранява сърцевината. Плодовете се пълнят с плънката и се запичат.
Можете да направите ябълки с изненада. Децата много ще харесат този десерт. Необходими са ви ябълки, сушени сини сливи, орехи. Ябълките се почистват от кората и се изважда сърцевината им.
Сливите се заливат с гореща вода, за да омекнат. Ореховите ядки се мушкат в сливите, а сливите се пъхат в ябълките. Всяка ябълка се поръсва с една чаена лъжичка захар и плодовете се запичат.
Можете да приготвите ябълки с карамел. За целта нарежете на парченца ябълките, при желание обелете кората. След това пъхнете за секунди в карамел и поръсете със смлени орехи.
Ябълки, запечени с боровинки, се правят, като се разрязват ябълките наполовина и се отстраняват семките. В образувалата се кухина се пъхат няколко боровинки.
След това ябълките обилно се поръсват със захар и се слагат в предварително загрята до сто и осемдесет градуса фурна. Можете да ги украсите при сервиране с коктейлна черешка.
При желание можете сами да изобретите нови кулинарни шедьоври, като пълните ябълките с различни ядки и плодове. Украсете ябълките с бита сметана или залейте с шоколадов топинг.
Коментари