Коледа е първият ден след постите и всички, които са ги спазвали, го очакват с нетърпение. Коледният обяд събира всички на масата и трябва да е перфектен. А най-важното в него е коледното печено.
Коледното печено може да се приготви с различни меса. Докато у нас най-вече се използва свинско, то в Америка залагат най-вече на коледната пуйка. Ето едни от най-вкусните рецепти, с които може да впечатлите своето семейство.
Коледно печено със свинско
Необходими продукти: 2 кг свински бут, 2 моркова, 100 г сланина, 6 скилидки чесън, черен пипер на зърна, сол.
Начин на приготвяне: Морковите и сланината се нарязват на ивици. Месото се обезкостява и в него се правят "джобчета". Те се запълват с парченцата моркови, сланината, чесъна и зрънцата черен пипер. Месото се завързва с конец и се завива с фолиото. Пече се в умерена фурна около 90 минути. Готовото месо се посолява, нарязва се на филийки и се сервира.
Коледна печена пуйка
Необходими продукти: 2.800 кг замразена пуйка, 1 малка глава лук, обелена, 4-5 карамфила, масло за намазване, сол, прясно смлян черен пипер.
За плънката: 2 с.л. меко масло, 50 г трохи от стар хляб, 50 г сушени кайсии, ситно нарязани, настъргана кора от 1/2 портокал, 1 белтък, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязана салвия, сол, прясно смлян черен пипер.
Начин на приготвяне: Пуйката се изважда от фризера два дни преди печенето. Оставя се в хладилника до пълно размразяване. Последните часове преди печенето се оставя на стайна температура. Всички заделени вътрешности и шийката, ако има такива, се отстраняват. С тях може да се приготви бульон или сос.
Пуйката се измива добре с течаща вода. Подсушава се и се овкусява със сол и черен пипер. Кожата от месото се отделя в частта, където е гушата. Не трябва да се разкъсва.
Всички продукти за плънката се смесват и овкусяват със сол и прясно смлян черен пипер.
В получилия се джоб на шийката се слага плънката. Разпределя се равномерно под цялата кожа. Когато пуйката се напълни, остатъкът от кожата от гушата може да се изреже или да се завие така, че да не изпадне плънката. В кухината се поставя главата лук, в която са забодени карамфилите.
Пуйката се завързва здраво, така че поставена по гръб, крилата трябва да останат плътно до тялото и леко подпъхнати отдолу. Бутчетата се фиксират плътно до тялото и се събират навътре. Така завързана, пуйката се поставя в таза. Намазва се от всички страни с леко разтопеното масло.
Пуйката се пече в предварително загрята фурна на 180°C за 1 час и 45 минути. Ако фурната е прекалено силна, се покрива с алуминиево фолио. За да получи хубав загар, фолиото се маха малко преди края на печенето.
Пуйката е напълно готова, щом се прободе с дървено шишче и от нея изтичат чисти сокове.
Коментари