Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим идеалните гофрети

Как да си приготвим идеалните гофрети

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Гофрети

Вкусните гофрети са се появили толкова отдавна, че никой не знае името на изобретателя им.

Има стотици рецепти за приготвяне на гофрети (виж галерията), без дори да се знае в коя страна в света са се появили за пръв път.

На 25 март се отбелязва Денят на гофретите, който за първи път тръгва от Швеция под името Våffeldagen. Алтернативният празник, който се чества в САЩ, е на 24 август, и е в чест на патентовалия това вкусно тестено изделие - Корнелиъс Суартуут.

Любопитно за гофретите

Всеки народ е добавял по малко в основната рецепта за приготвянето на гофрети. Древните гърци, германците, англичаните и холандците са внесли свои корекции в състава на гофретите.

Смята се, че през петнадесети век в Европа само хората от благороден произход и кралете имали право да консумират гофрети. Рецептите за приготвянето им били пазени в строга тайна и разпространението им се наказвало сурово.

След няколко века горещите гофрети се продавали за всеки на улицата и хората можели да видят как пред очите им тестото се превръща в ароматна гофрета с прекрасна заливка.

Как да направим перфектните гофрети

За да направите идеални гофрети вкъщи, ви трябва специален уред за печене на гофрети, за да им придадете необходимата форма – те трябва да са на квадратчета, в които влиза заливката.

За приготвянето на гофретите са необходими брашно, мляко, мая или бакпулвер, яйца, вода, сода, сол, захар, плодове, ароматизатори.

Класическото тесто за гофрети може да се приготвя в домашни условия.

Необходими са ви една чаена чаша и половина пресято брашно, две чаени лъжички бакпулвер, една супена лъжица захар, една чаена лъжичка сол, една чаена чаша прясно мляко, пет чаени лъжички разтопено масло.

Смесете брашното със солта, захарта и бакпулвера. Разбийте белтъците. Отделно разбийте жълтъците и ги смесете с млякото и маслото, излейте ги в брашното, разбъркайте ги и добавете внимателно белтъците.

В нажежения уред на гофрети излейте на тънка струя тестото, като равномерно го разпределите по повърхността на плочата за гофрети. Затворете с капак и печете до готовност.

Сервирайте гофретите със заливка от сладко, сметана, с нарязани банани, мед или пък със сирене и извара. Композиторът Йохан Щраус и колегата му Фредерик Шопен, поетите Гьоте и Пабло Неруда, а също и Алфред Нобел и Зигмунд Фройд били яростни почитатели на гофретите.

Вижте още:

- Как се работи с гофретник;

- Идеи за гарниране на гофрети

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
56
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Petia
Petia
И колко яйца???????
07.04.2015 19:14
1
бойка
бойка
а маята къде е
21.11.2013 18:36
1
1
Покажи всички подкоментари
добринка
добринка
а яйца колко?
01.06.2013 10:48
1
емичка
емичка
Според мен 2, защото с повече яйца се разваля пропорцията с брашното. Аз веднъж така се изложих, но поне спасих положението като запекох тестото като кекс.
15.10.2011 14:43
2
Теди
Теди
Тези белтъци и жълтъци от колко яйца са ?
13.10.2011 14:46