Пататникът е типично българско ястие, родило се и най-масово приготвяно в родопската област.
В Родопите картофите се наричат на диалект патато. Оттам идва и името „Пататник”, т.е. „Картофник”.
Пататникът най-общо казано се приготвя от нарязани на едро картофи с лук, подправени със сол и джоджен.
В отделни райони рецептата е обогатена с добавянето на сирене, яйца, месо, чубрица, пръжки или други. Продуктите се омесват и се пекат на бавен огън.
В повечето заведения пататникът се приготвя в тиган.
Ако го правите в домашни условия обаче, е по-добре да го приготвите в тава на фурна, защото по този начин вкусът му ще е много по добър, а и ще стане много по здравословен.
Необходими продукти: картофи, джоджен, глава кромид лук, 2-3 яйца, олио, брашно, масло.
Начин на приготвяне: Картофите се настъргват на ренде в една купа. Отгоре се поръсват с джоджен. Една глава кромид лук се настъргва и се осолява на вкус.
Смесва се с картофите. В купата се добавят 2-3 яйца и малко олио. Разбърква се добре. Тавата се намазва обилно с олио и се наръсва с брашно.
Застила се със сместа от купата, предварително отцедена от сока, който трябва да остане в купата. Течността се разбърква с половин чаена чаша брашно.
Картофите се заглаждат в тавата. Отгоре се заливат със сместа от купата. Върху всичко това се слага масло. Пече се 40 мин. на 250-300 градуса.
В някои региони и дори в отделните родопски къщи рецептата се различава. В другият ѝ вариант тя се приготвя с кори за баница, най-вече домашно точени.
Те се слагат в тавата, след което се поставя сместа. Отгоре също се завива с кори. Всичко е въпрос на предпочитание.
Още един път трябва да се вземе предвид, че, за да стане вашият пататник перфектен, е добре да се пече в тава, а не в тиган или висока купа, тъй като ще се загуби идеята на родопската традиция на приготвяне. А може и да не се изпече добре.
Пататникът е традиционно българско ястие, което не веднъж е участвало на световни изложения и е печелило овациите на чуждестранните кулинарни експерти.
Пататникът се сервира топъл и студен, най-често подправен с чесън в оцет.
Коментари