Една от най-вкусните риби е лавракът. Среща се в Средиземно море и Атлантическия океан. Рибата има вкусно месо, но не е мазно.
За да сте сигурни, че лавракът е пресен, гледайте очите на рибата. Те трябва да изглеждат свежи. Ако очите са мътни, това значи, че рибата не е прясна. Лавракът трябва да бъде съхраняван върху сух лед.
Почистването на лаврака си има своите тънкости. Правилното почистване на лаврака гарантира и неговият добър вкус. Първо се маха опашката на рибата и нейната глава. Ако я печете на скара и имате достатъчно място, можете да оставите главата. Тази риба има много люспи и те се чистят трудно. Можете да потърсите и почистен лаврак.
Друга много важна стъпка при почистването на лаврака е отстраняването на хрилете. Проверете дали са отстранени преди да готвите рибата. Ако не почистите хрилете, то рибата ще има горчив вкус, след като я сготвите.
Лавракът изисква перфектно почистване на вътрешностите преди да я сготвите. Ако оставите дори малка част от вътрешностите непочистена отново рискувате рибата да има горчив вкус след приготвянето й.
Преди да сготвите лаврак е добре да го осолите и да го оставите за няколко часа. Опитните готвачи съветват преди да осолите рибата да се махате люспите. Те играят ролята на фолио и не позволяват на солта изцяло на проникне в рибата.
Така тя ще бъде умерено солена и много по-вкусна. Когато решите, че е стояла със солта достатъчно време, изчистете внимателно и много старателно люспите. Те са малки по размер и многобройни, но с търпение всичко се постига.
Според гърците кожата на лаврака е много вкусна. Един от най-вкусните и предпочитани начини за приготвяне на лаврак е печен на скара с лимон. Пържен също става много вкусен с хрупката и прекрасна кожичка.
Тази риба можете и да панирате или да изпечете във фолио. Лаврак можете да приготвите и на пара, ако искате да се храните здравословно.
След като вече знаете как да почистите професионално лаврак, съветваме да опитате някои от тези прекрасни рецепти за лаврак:
Коментари